Kako igrati kao najbolji Fortnite Battle Royale igrači – 2024

Kako igrati Fortnite

Počeo si da igraš Fortnite Battle Royale i primetio si da je igrica teža nego što izgleda? Ne znaš tačno kuda da se krećeš, kako da se boriš ili kako da pravilno gradiš? Možda ti jednostavno trebaju samo par jednostavnih saveta koji će vam pomoći da postanete bolji Fortnite igrači, da opširnije shvatiš ovu igru i da napokon počneš i ti da pobeđuješ. Ako je tako, u ovom tekstu ćeš možda naći baš ono što tebi treba.     

Ako ti je cilj da shvatiš suštinu ove igre na nekoj osnovnoj bazi, došao si na pravo mestu. Potrudio sam se da izdvojim neke kratke ali korisne savete, koji odgovaraju na pitanje kako bolje igrati Fortnite.

U nastavku možeš da nađeš listu korisnih saveta koja će ti pomoći da savladaš igru Fortnite Battle Royale. Na početku je ukratko objašnjeno šta je tačno Fortnite Battle Royale mod, koje su glavne karakteristike igre i ključne stvari. Kasnije u tekstu su dati neki primeri sa objašnjenjem kako se snalaziti u različitim situacijama.

Želim napomenuti da je ovaj tekst pregledao i potvrdio sadržaj profesionalni igrač Markonix.  

Nadam se da ti je do sad sve jasno. Biraj naslov ispod u indeksu da bi preskočio do željenog dela teksta.       

      Indeks:

Šta je Fortnite Battle Royale mod

Kao što možda već znaš, Epic Games nudi dva moda kojima možeš da igraš Fortnite, a to su Save the World, koji se plaća, dok je besplatna verzija upravo Battle Royale.

         (Pogledaj kako instalirati i skinuti Fortnite Battle Royale za više informacija)

Postoje razne igrice koje se igraju u Battle Royale stilu, kao npr. PUBG ili H1Z1. Ova zadnja napomenuta, je prva Battle Royale igrica koja je napravljena, pa je iz te ideje nastao Fortnite i sve druge igrice ovog žanra.
Battle Royale je žanr video igrica koji meša preživljavanje, istraživanje i eliminisanje svih igrača do poslednjeg preživelog pobednika. Veliki broj učesnika počinje igru sa najmanjim brojem materijala, pa je potrebno da se istražuje oružje, oprema i druge korisne materijale za preživljavanje u igri. Pored svega toga, svaki igrač treba da obrati pažnju da ostane u takozvanoj “bezbednoj zoni”, koja se vremenom sve više i više smanjuje.

Kada se radi konkretno o Fortnite-u Battle Royale modu, svaku igru započinješ na Battle Bus (leteći autobus), koji preleće mapu i za svaku igru kreće se uvek u različitom pravcu. Uglavnom, većina igrača preferira da sleti blizu putanje autobusa, ali ti možeš da se udaljiš ako odmah otvoriš padobran.

Jednom kada autobus stigne do kraja svoje putanje, tačno minut posle, pojaviće se neki krug na mapi. Posle još nekoliko minuta, oluja će početi da popunjava mapu i da se sužava prema krugu, primoravajući igrače da se kreću prema istom. Mada je moguće preživeti i van kruga, u slučaju da te oluja stigne, ali treba brzo da stigneš do bezbedne zone, jer se helti smanjuju dok si unutar oluje.

Drugi krug će se pojaviti unutar prethodnog kruga, i tako sve redom. Vreme koje treba oluji da stigne do kruga postaje sve kraće, a zona skida sve više helta. Pa je i zbog toga bitno da ti prioritet bude da se krećeš u blizini kruga što se igra približava kraju. Naravno, ostaje sve manje prostora za igru, pa je i lakše da naletiš na nekog negog drugog igrača.

Kad dođe trenutak da je bezbedno polje dosta usko, dobro bi bilo da znaš tačno u kom pravcu se nalaze ostali fortnite igrači. Uoči tuđe kule, slušaj odakle pucnjava dolazi i pazi da ti se neko ne ušunja ili sleti pomoću Jump Pad-a iza leđa. Može biti samo jedan pobednik.

Kako pravilno igrati kao najbolji Fortnite igrači

Prva, najbitnija stvar koju treba da imaš na umu kada hoćeš da postaneš bolji u nečemu, u ovom slučaju u Fortnite-u, jeste vežbanje. Dakle igraj. Potrebno je da provedeš dovoljan broj sati igrajući ovu igricu da bi mogao kao prvo da postigneš osnovno znanje o svim bitnim detaljima koji su karakteristični za ovu igricu. Potrebno je da navikneš prste da reaguju mahinalno i dovoljno brzo, ako hoćeš da savladaš nekog drugog igrača. Profesionalni igrači su uložili bar 500+ sati igranja da bi dostigli nivo mastera. Savete koje ćeš naći u daljem tekstu, mogu da ti budu korisni samo ako planiraš da uložiš dovoljno vremena igrajući.

Slušalice na uši! Zvuk je veoma bitan za igrice u kojima je kretanje u prostoru u prvom licu, pa tako isto i u Fortnite-u. Bitno je da prepoznaš tačno iz kog pravca pucnjava dolazi, ili u kom delu kuće se protivnik kreće, a slušalice ti pomažu da razlikuješ da li zvuk dolazi sa leve ili sa desne strane. Jednom kada naučiš dobro mapu, kada znaš tačno kako su kuće i zgrade raspoređene (a to znanje postižeš naravno ako dosta dugo i redovno igraš), lako će ti biti da pretpostaviš gde protivnik može da se nalazi okolo tebe. Dodatni je plus ako raspolažeš kvalitetnim gejmerskim slušalicama, pružaju osećaj kao da se stvarno nalaziš u igrici.

Ako stvarno želiš da postaneš bolji fortnite igrač, nemoj da misliš da ćeš uspeti ako stalno izbegavaš borbe.
Znači pre svega,  nauči da se boriš. Ako si nov u ovoj igrici, bilo bi korisno za tebe da se uključiš u fajtove što više možeš. Ovo znači da češ biti eliminisan veliki broj puta, ali veruj mi, naučićeš mnogo. Znaćeš dobro koje su karakteristike različitih oružja, kako da se braniš i još nešto jako bitno, kako da se gradiš.

Trudi se da u fajtu budeš uvek na većoj visini od svog protivnika (takozvani high-ground), pa je i zato jako bitno da znaš što bolje da gradiš.
A da bi mogao da gradiš, treba što više materijala da skupljaš  (drvo, cigle i metal) i pazi da uvek imaš bar neku stotinu, pre nego što uletiš u borbu. Kada te protivnik u trenutku iznenadi, spasićeš sebi život ako znaš dovoljno brzo da postaviš par zidova ispred njega. I da opet da napomenem, gledaj da odeš uvek u visinu, da bi dobio high-ground, lakše je dok pratiš i pucaš protivnika sa visine.

Seti se uvek da okružiš sebe zidovima pre nego što počneš da se lečiš ili piješ bočicu za štit (shield).

Postavi kontrole za igru da odgovaraju tebi i tvom stilu igranja. U zavisnosti od koje igrice si pre ove igrao, navikao si verovatno sebe na neke osnovne kontrole koje su opšte za više igrica (čučanj, brzo trčanje, repetiranje), zato olakšaj sebi posao i igraj kako tebi odgovara.
U Fotnite-u, dugmići koji su po defoltu za gradnju, postavljeni su na tastere F1,F2,F3,F4. Neki igrači misle da je neugodno igrati tako. Pa većina njih preferira da postavi većinu kontrola za gradnju na dodatne dugmiće miša i na slovo Q.

Što se tiče miša, probaj da smanjiš osetljivost (sensitivity). Trebaće ti malo više vremena dok se ne navikneš, ali pomoćiće ti da lakše i bolje ciljaš. Naravno na tebi je da odlučiš kako ćeš da igraš.    

Za kraj, što se tiče kvaliteta igre, fps (frame per seconds) je jedna jako bitna stavka. Znaj da što ti je bolji fps, to ćeš lakše moći da naciljaš protivničkog igrača sa daljine. U toku borbe na blizinu igra treba da teče glatko, bez seckanja, da bi mogo da registruješ na vreme sva dešavanja i pomeranja protivnika. Sa dobrim fps-om imaćeš osećaj kao da je igra sporija, što je dobro. Idealan fps bi bio 60 ili više. U slučaju da je manji od toga, pogledaj u podešavanja i postavi sve video opcije na low (ili pogledaj potrebne specifikacije sistema za Fortnite). Naravno moguće je igrati i sa malim fps-om, ali znaj da to utiče dosta na tvoj kvalitet igre.

Osnovne stvari

Početak gejma određuje skoro krajnji uspeh meča. Zbog toga je i veoma bitno da odlučis kada da skočiš sa Battle Bus-a i gde će biti tvoje sletanje. Uglavnom, ostali igrači jedva čekaju da slete na zemlju, pa je i logično da ćeš više protivnika da nađeš na početku i blizu putanje kojim autobus ide. Na ovakvim mestima, gde je velika gužva, nemaš puno vremena za Loot (prikupljanje materijala i oružja), i više šansa da ti protivnik dođe s leđa (naravno ti možeš da ideš na ovakva mesta ako ti nije glavni cilj da pobediš nego samo da igraš).
Gledaj da uglavnom sletiš na vrhu zgrade ili kuće i da probiješ krov pickaxe-om, i sleti uvek na neko imenovano mesto, tu ima najviše Loot-a.-

Što se tiče Loot-a, bitno je da se trudiš da imaš i da skupljaš što više materijala, municija, shield-ova (bočica za štit), boljih oružja… ukratko, Loot treba da ti bude što bolji. Znači bitno je da se fokusiraš na to da istražuješ, takoreći lutaš, da bi imao sve ono što ti je potrebno kada ti zatreba.

          Pogledaj sve stvari koje možeš da nađeš u Fortnite.

Loot Chest je jedna od najboljih stvari koje možeš da nađeš. Oni se uvek nalaze na istim lokacijama, ali se ne pojavljuju svuda svaki gejm. Pazi na to da ne uništiš Chest, ako čuješ da se on nalazi iznad tebe, tako što ćeš Pickaxe-om da razbiješ pod na kom se on nalazi.

Postoji više vrsta oružja koja možeš da nađeš, bitno je samo da u svoj Loot  imaš jednu za blizinu (npr. Pump) i jednu za daljinu (npr. M4). Ostala prazna mesta odlučuješ ti čime ćeš da ih napuniš u zavisnosti od toga kako voliš da igraš. Ako si dobar na daljinu, dodaćeš u Loot jedan snajper, ako voliš fajtove, imaćeš kombinaciju pumparice i jedan od SMG-a za blizinu. Ostala 2 mesta koja ti ostaju u Loot-u ostavi ih za nešto kao npr. bacač granata ili neku bombu, a obavezno jedno mesto treba da bude rezervisano samo za stvari koje vraćaju Health-e ili Shield.

         Pogledaj svo oružje koje možeš da nađeš u Fortnite.

Zavisi od tebe kako ćeš daš rasporediš Loot u zavisnosti od toga kako i čime voliš da igraš. Ostaje ti samo da isprobaš svo oružje i da vidiš koje tebi više leži u zavistnosti od toga koliko je precizna, koliko skida, koliko brzo puca itd.

Možda već znaš, ali je dobro napomenuti da boja stvari (redom po jačini: siva, zelena, plava, ljubičasta i zlatna) određuje neke njihove karakteristike u igri kao što su šteta koju prave, brzina repetiranja ili daljinja bacanja, kao što je slučaj kod Granade Launcher-a. Ili npr. sivi Bandages (zavoj) puni Health, svaki po 15, i ograničen je do maksimalno 75, dok zlatni Chug Jug puni Health i Shield do maksimalne 100 Health-100 Shield. 

Kako preživeti fajt kao najbolji Fortnite igrači

Ako je tvoj problem taj što često umireš kad god se nađeš u dvoboju sa nekim protivničkim igračem, budi siguran da je zbog toga što pogrešno pristupaš borbi.

Ako primetiš protivnika na daljinu koji tebe još nije, nemoj odmah da pucaš na njega. Prati ga i približavaj mu se polako, gledaj kako se kreće, i sačekaj ga u slučaju da stane. Imaš vremena koliko hoćeš, nema potrebe da žuriš.
Može da se desi da taj fortnite igrač kog pratiš naleti na nekog drugog igrača, pa ti imaš vremena da se polako ušunjaš i dovršiš ostalog preživelog, jer postoji velika mogućnost da mu nije ostalo još puno života posle borbe (možeš da eliminišeš i obojicu ako hoćeš više kilova).
Postoji šansa i da će taj igrač kog pratiš da stane da popije Shield ili da skuplja materijale, pa ako si dovoljno vešt i brz, iskoristi šansu da ga pogodiš snajperom.

U slučaju da te igrač kojeg pratiš primeti, zadnje što treba da uradiš jeste da staneš i kreneš da se pucaš sa daljine. Sagradi se. Dovoljan je jedan zid i rampa da bi mogao da se zaštitiš od njegovih metaka (popravljaj zidove ako nastavlja da ih ruši). Sačekaj da on istroši šaržer i krene da repetira, pa probaj da mu se približiš. Budi uvek spreman da postavljaš zidove ili rampu, u slučaju da on krene opet da puca. Kada misliš da si dovoljno blizu, spremi se za napad. Možeš da odlučiš da li ćeš da ga pucaš sa daljine u slučaju da se protivnik nedovoljno skriva, ili da kreneš na njega ako si siguran da možeš da ga dovršiš pumparicom. Nemoj da zaboraviš da gradiš. Štiti se od metkova i nemoj previše da se izlažeš dok protivnik puca.

Građenje ti pomaže da sakriješ od neprijatelja veći deo svog tela, daje ti vremena da razmisliš i iskoristiš Shield ili prvu pomoć, u slučaju da te je protivnik prethodno pogodio. A što je najbitnije, omogućava ti da se popneš na veću visinu od protivničke, imaćeš bolji pregled nad njim, teže će moći da se skriva i lakše će tebi biti da ga pogodiš. Dakle gradi, gradi, gradi.

U slučaju da je protivnik na većoj visini od tvoje, pokušaj da mu srušiš  gradnju ako misliš da ti neće trebati mnogo vremena za to ili ako raspolažeš bazukom. Ako ništa, skrivaj se što više možeš dok ne nađeš rešenje za nešto drugo. Nemoj nikad da kreneš da se pucaš sa protivnikom koji je na većoj visini od tebe.

Nešto jako bitno, što ti još nisam napomenuo, jeste nemoj nikada da stojiš u mestu. Budi konstantno u pokretu, skači, sagradi rampu pa je preskoči ili šta god ti padne na pamet. Ako staneš, bićeš laka meta. Nemoj da stojiš u mestu dok se pucaš sa protivnikom. Ispali par metaka, pa promeni poziciju, pa opet. 

Što se tiče borbe na blizinu, ono na šta treba da obraćaš pažnju jeste zvuk. Zato je bitno da koristiš slušalice dok igraš Fortnite. Kada se malo bolje upoznaš sa gradnjom i postaneš veštiji u tome, biće borba gde ćete ti i protivnik da gradite jedan oko drugog, pokušavajući da odete što više u vis da bi dobili high-ground (na veću visinu od protivničke). U ovakvim situacijama je veoma bitno da znaš gde se tačno nalazi protivnik, bilo da si na većoj visini od njega ili ne, da te on ne bi iznenadio. 

Ako se npr. nalaziš u nekoj zgradi i ako ste na istom spratu, možeš tačno da znaš u kojoj se sobi protivnik nalazi u odnosu na tebe. Ali ako je on na nekom drugom spratu, tu dođe do problema jer slušalice ne daju osećaj za gore i dole. Ali postoji način da to odrediš. Ako sumnjaš da je on na spratu iznad tebe, spusti nišan na dole i gledaj u pod. U slučaju da je on stvarno iznad tebe, zvuk njegovih koraka će, dok si u ovoj poziciji, zvučati jače nego kad što se čuju kada gledaš pravo od tebe. Isto važi i za niži sprat, potrebno je gledaš u plafon da bi odredio da li koraci dolaze od dole.

Kad treba da uđeš u neku sobu gde misliš da se protivnik nalazi, nemoj da se zalećeš unutra. Stani uvek prvo uza zid pred ulazom, pomeraj miš levo desno i pokušaj da vidiš gde se protivnik nalazi u drugoj sobi. Zatim namesti nišan pumparice na visini njego glave, pa se zaleti i brzo pukni pre nego što on to odradi.

Ako ne znaš tačno gde se protvnik nalazi, jer ga ne čuješ više, a siguran si da je u kući, slobodno stani i sačekaj. Čučni i polako se kreći da ne bi mogao on tebe da čuje. Čekaj ga ili uštekaj se, ali uvek budi pametan i nemoj da mu dozvoliš da ti on otkrije poziciju.

Što se tiče gradnje

Ako naučiš dobro da gradiš imaćeš daleko više šansi da eliminišeš drugog igrača i stigneš do Victory Royale. Kao što sigurno znaš, gradnja je karakteristična za Fortnite, zbog toga nemoj da misliš da možeš da pobeđuješ bez da savladaš ovu veštinu (ili bar donekle).

Ima 3 vrste materijala koja možeš da koristiš za gradnju. Svaki ima svoje helte i vreme koje mu treba da se sagradi do kraja.

Nema mnogo toga da se kaže što se tiče gradnje. Najbolje to možeš da naučiš ako dosta igraš i trudiš se da što više gradiš kule i druge strukture, a što je najbitnije, treba da budeš brz u tome.

Ako neko krene da te puca, prvo što treba da uradiš jeste da sagradiš što više zidova oko tebe. Pronađi protivnika i isplaniraj odmah kako ćeš da se izboriš sa njim.   

Dok si u borbi, a protivnik se skriva iza njegove male rampe koju je sagradio da bi se zaštitio od tvojih metaka, kreni na njega! Kreni da gradiš rampu i da ideš u visinu prema njemu. Ali nemoj previše, jer će sigurno krenuti da te ruši. Da bi se zaštitio od toga, nemoj da koristiš samo jednu rampu, nego gradi duplu, jednu pored druge. Na ovaj način će morati da razbije dve rampe da bi te srušio. Takođe, nemoj da zaboraviš da možeš da sagradiš zidove ispred tvoje rampe, što bi te dodatno štitilo od protivničkih metaka.

Još jedna bitna stvar koju bi trebalo da naučiš i da praktikuješ jeste editovanje. Možeš npr.  da napraviš prozor na svom zidu i pucaš protivnika kroz istog. Budi kreativan i budi nepredvidiv.       

            Pogledaj koja sva editovanja postoje u Fortnite-u.

Za kraj, želim opet da napomenem da sve ovo što je navedeno gore nije dovoljno ako ne provodiš dovoljno vremena igrajući. Samo ćeš tako da postaneš bolji igrač.

Ako ti ovi saveti nisu dovoljni, poslednji savet koji ću ti dati, koji će ti pomoći (i više od ovog teksta) da postaneš još bolji igrač, jeste da gledaš i učiš od profesionalnih igrača kako oni igraju Fortnite. Pogledaj npr. streamera Markonix, jedan od najbolji fortnite igrača trenutno na balkanu, prvi u Srbiji po pobedama. Igra Fortnite uživo na YouTube-u skoro svaki dan, više sati dnevno. Imaš mogučnost i da pitaš nešto što te zanima u četu, možda će i da ti odgovori. U svakom slučaju, često voli da daje napredne savete koje mogu i tebi dobro da posluže kako da igraš kao najbolji fortnite igrači.