Kako kupovati na Aliexpress – 2023

Video si kod drugara da ima jedan novi komad odeće i kad si ga pitao gde ga je kupio rekao ti je da je naručio preko interneta i da ga je jeftino platio. Zainteresovao si se za tu takozvanu onlajn kupovinu i saznao si za sajt koji se zove Aliexpress na kom možeš naručivati raznu robu.
Tebi je sve to nepoznato i nisi baš siguran kako kupovati na Aliexpress, pa si potražio na internetu i evo te ovde kako čitaš ovaj tekst u nadi da ćeš naći rešenje. Znaj da si na pravom mestu za kupovinu preko AliExpress.

Ako hoćeš da naučiš kako naručiti preko Aliexpress ja sam tu da ti pomognem kako celu tu priču najlakše da shvatiš. Potrudiću se da ti što jednostavnije objasnim kako kupovati na Aliexpress i da te uputim u korake koje će ti omogućiti da naručiš paket koji će ti stići pravo kući a i to kako da se zaštitiš od moguće prevare.
Ostaje ti samo da nastaviš sa čitanjem, budeš strpljiv i sve će ti biti jasno.  

     Indeks:

Šta je Aliexpress

Aliexpress1

AliExpress, kao što možda već znaš, je sajt na kome možeš kupovati bezbrojne stvari i stvarčice uz veoma nisku cenu kao što su garderoba, elektrotehnika, šminka, gadžeti, igračke, delovi…lista je stvarno dugačka, možeš sam ući na Aliexpress i uveriti se u raznovrsnost. Najbitnija stvar kod kupovine preko AliExpress, što ga i čini ovako poznatim, su niske cene poštarine u celom svetu, a u većini slučajeva, kada su u pitanju robe manjih težina, cene transporta se ne plaćaju.

Na ovom sajtu možeš naći stvari koje su neverovatno jeftine, pogotovo ako se radi o elektronskim delovima ili sitnim gadžetima koje dolaze direktno od proizvodjača. Roba koja dolazi iz Kine, takodje ima veoma nisku cenu jer, u većini slučajeva, cena proizvodnje u Kini je dosta niža od drugih zemalja.
Verovatno se i pitaš koliko je ovaj sajt pouzdan, tačnije, kolika je šansa da budeš prevaren pri ovakvoj vrsti kupovine. E pa najviše to zavisi od tebe, da li ćeš ti dopustiti da te prevare ili ne. Na kraju ovog članka ću ti dati par saveta kojima se možeš zaštititi i bezbedno kupovati.

Kako kupovati na Aliexpress

Dok si lutao po AliExpress-u izmedju milion stvari sigurno si naišao na neku jeftinu sitnicu koju bi voleo da kupiš, ali nisi baš siguran kako se to radi ili se plašiš da negde nešto ne zabrljaš. Ne brini, nije to toliko teško kao što misliš, treba samo da ispratiš par koraka koja ću ti ja detaljno objasniti u sledećim redovima.
Objasniću ti kako naručiti preko AliExpress neki proizvod plaćajući platnom karticom (Visa i Mastercard su najpopularnije).

Platna kartica je bankarski račun koji možeš da otvoriš u bilo kojoj banci (čak i u pošti), koji ti omogućuje plaćanje preko interneta (i ne samo to). Pre internet kupovine, uplaćuješ u banku svotu novca koju planiraš da potrošiš, a možeš i više pošto ti ovaj račun čuva novac kao i bilo koji drugi bankarski račun, zatim spreman si da ih potrošiš, u ovom slučaju,kupovinom preko AliExpress.

Jednom kada si izabrao šta ćeš da kupiš, pre svega, trebalo bi da imaš napravljen nalog na AliExpress-u. Ako već nisi, nalog praviš tako što ćeš mišem preći u gornjem desnom uglu gde piše Sign In | Join i pojaviće ti se narandžasto dugme Join Free, koje treba da pritisneš

Kada ti se stranica za prijavljivanje otvorila, potrebno je da popuniš polja sa svojim ličnim podacima (redom polja: mejl adresa, ime, prezime, šifra, ponovljena šifra i poslednje polje gde treba da se unese kod koji je ispod), zatim klikni na narandžasto dugme Create Your Account.

Ako si popunio sva polja kako treba, prebaciće ti se na stranicu gde piše da je prijavljivanje uspešno, sačekaj 10 sekundi i prebaciće ti se na glavnu stranu AliExpress-a, odakle možeš da nastaviš sa pregledanjem oglasa.
Bitno je da posle prijavljivanja udješ na mejl koji si uneo za prijavu, i otvoriš mejl koji ti je poslao AliExpress za potvrdu e-mail-a. U mejlu jednostavno treba da klikneš na narandžasto dugme CONFIRM MY EMAIL ADDRESS i završio si sa tim.       

Sada kada si napravio svoj nalog na AliExpress-u, možeš da se vratiš na oglas proizvoda koji si planirao da kupiš.

U zavisnosti od oglasa, odmah ispod cene, biće potrebno da izabereš par stavki kojima ćeš izjasniti karakteristike tog proizvoda. Isti proizvod, u nekim slučajevima, može biti poslat iz više zemalja, a to je stavka Ships From (koja se nalazi odmah ispod cene). Ja ti preporučujem da uvek izabereš Kinu (China) kao mesto odakle će ti biti poslat proizvod, jer je tad u većini slučajevima besplatna dostava.
Za neke proizvode moći ćeš da izabereš koje boje želiš da on bude na stavku Color, ili veličinu (kod npr. odeće) na stavku Size..znači stavke variraju od vrste proizvoda, lako je razumeti o čemu se radi.
Na stavci Shipping piše kolika je cena transporta, u slučaju da nije besplatna (u slučaju da nije free shipping). Stavkom Quantity biraš količinu proizvoda koju hoceš da naručiš.

Kada si izjasnio karakteristike proizvoda spreman si da nastaviš sa narudžbinom klikom na narandžasto dugme Buy Now.

Nakon pritiska na dugme Buy Now, pojaviće se stranica gde trebaš da unosiš podatke o adresi gde hoćeš da ti paket bude poslat (ovo ćeš morati samo jednom da unosiš, za svaku drugu kupovinu pamti se ista adresa, koju naravno možeš da promeniš u bilo kom trenutku). Kada si sve pažljivo uneo, idi na dole i klikni na narandžasto dugme Save and ship to this address.
Spustiš (skrolaš) malo dole i na stavku 3. Payment method potrebno je da uneseš podatke sa tvoje platne kartice. Card number je onaj broj sa prednje strane kartice (4 puta po 4 brojeva), Expiry Date je datum kada kartica ističe, Security code je trocifreni broj koji se nalazi na zadnjoj strani kartice, Cardholder name je ime i prezime koje piše na kartici. Zatim stisni na malo sivo dugme gde piše Done.

Za kraj, na narandžasto dugme Confirm & Pay završavaš svoju kupovinu i narudžbinu.
Biće ti poslat mejl sa potvrdom da je kupovina preko AliExpress uspešno obavljena i tvoj paket iz Kine će ti stići u periodu od 20 do 60 dana.

Kako izbegnuti prevare na Aliexpress-u

Najlakši način na koji možeš da shvatiš(provališ) da se radi o prevari, što je i prva stvar koju treba da pogledaš jeste upravo cena proizvoda. Ako naidješ na neku “super akciju”, gde ti prodavac nudi proizvod jeftin toliko da ga nigde drugde ne možeš naći za tu istu cenu, stani, razmisli, istraži pa tek onda deluj. Uporedi cenu tog proizvoda sa cenom istog na drugim mestima ili sajtovima, i ako je cena znatno manja od tih drugih, verovatno se radi o prevari, pa je veća verovatnoća da će ti “prodavac” poslati kutiju sa nečim bezvrednim unutra ili ti uopšte ništa neće ni stići.

Još jedan način kako možeš da otkriješ prevaru, ili da bar saznaš da li su proizvodi koji prodavac nudi pouzdani, znači da su od kvaliteta ili da li su karakteristike proizvoda koje su u opisu tačne, jeste da pogledaš komentare i ocene koje je prodavac dobio od starih mušterija, takozvanu Feedback i reviews sekciju. Na ovaj način ćeš znati koliko je kupaca zadovoljno sa kupljenim proizvoidima tog istog prodavca, pa ćeš lako zaključiti da li je to neka moguća prevara ili da li se uopšte isplati kupovina. 
Konkretno, na AliExpress-u ocene proizvoda i prodavca možeš naći tako što ćeš ući u izabrani proizvod, spustiš (skrolaš) na dole i videćeš karticu Feedback sa nekim brojem u zagradi odmah pored. Taj broj označava koliko je puta taj proizvod, dakle prodavac bio ocenjen. Kada klikneš na Feedback() pojaviće ti se ocene koje su kupci davali (ocene su zvezdice od 1 do 5 gde je 5 najveća ocena) a odmah ispod možeš videti i komentare istih, ako ih ima.

Prodavac ima mogučnost da ponudi nekoliko metoda na koji te može obezbediti od loše kupovine tako što će navesti na koji način on garantuje na svoj proizvod.
Postoje 4 vrste garancije koje ti prodavac može ponuditi:
On-Time Delivery (srp. Isporuka na vreme): Prodavac garantuje da će potrošeni novac za narudžbinu biti u potpunosti vraćen u slučaju da paket ne stigne na dogovoreno vreme.
Returns and Refund (srp. Povraćaj robe i novca): Prodavac garantuje da je moguće vratiti kupljeni proizvod u slučaju da nije onakav kakav opisan na oglasu, uz povraćaj novca.
Domestic Returns (srp. Domaći povraćaj): Garancija da prodavac ima skladište u tvojoj zemlji pa je vraćanje robe, u slučaju nezadovoljstva, moguć bez plaćanja poštarine ili bilo kakve putne takse.
Guaranteed Genuine (srp. Zagarantovano ispravno): Ovo označava da je proizvod proveren da je ispravan od strane AliExpress-a.
Koje garancije prodavac nudi za odredjeni proizvod možeš videti sa desne strane, u delu gde piše cena, pod nadznakom Seller Guarantees (srp. Garancija prodavca).

AliExpress, u nekim slučajevima, ti sam garantuje za neki odredjeni proizvod da će ti biti vraćen novac, u potpunosti ili delimično, u slučaju da ne budeš zadovoljan kupovinom preko AliExpress iz mnoštvo razloga. Ovu garanciju možeš prepoznati u istom delu kao i gde se nalazi garancija prodavca, samo što u ovom slučaju piše velikim plavim slovima Buyer Protection (srb. zaštita kupca) i ispod toga navedena vrsta garancije.

Zaključak

Dokazi ukazuju da je kupovina preko AliEkpress zaista sigurna i svakako najpovoljnija od svih opcija na internetu. Međutim, budite oprezni i realni kako naručiti preko Aliexpress. To je isto kao i za bilo koje drugo tržište na internetu na kojem takođe trebate razmišljati o tome kako možete pronaći najbolje komentare i pametnije kupovati. Neki,vam nude više zaštite od drugih, ali ako ste voljni obratiti pažnju na to što radite da biste uštedeli mnogo novca, AliEkpress je fantastična opcija.