Kako uraditi ažuriranje aplikacija telefona (Android & iOS)

Pogledao si slučajno u telefon svog prijatelja i primetio si kako smajlići sa WhatsApp-a nisu isti kao i sa tvog telefona? Voleo bi da imaš i ti iste takve smajliće ali ne znaš kako i šta treba? Pa, najverovatnije jedini logički razlog za takvu pojavu može da bude samo to da na svom telefonu nisi skinuo ažuriranja za aplikaciju WhatsApp. Možda si već i znao da je to potrebno, ali nisi znao kako se to radi. E pa, ako si odlučan da ovo rešiš, odvoji sebi pet minuta i pažljivo pročitaj ovaj članak kako bi razjasnio temu ažuriranje aplikacija telefona.

U sledećim redovima dakle, potrudiću se da ti što jasnije i jednostavnije objasnim sve ono što bi trebao da znaš, i sve ono što je potrebno da bi sam uspeo da ažuriraš aplikacije na svom Android telefonu.

Misliš da nemaš dovoljno znanja kada se priča o tehnologiji i da zbog toga nećeš uspeti da rešiš ovaj problem? Ne brini. Ažuriranje aplikacija nije radnja koja zahteva specijalno znanje iz računarstva ili tehnologije. I ako nisi baš vešt sa pametnim telefonima, siguran sam sto postotno da ćeš, pomoću ovih mojih uputa, brzo i lako uspeti da rešiš svoj problem. Pa pređimo na stvar.

Paznja: Da bi azuriranje aplikacija telefona moglo da se izvrši, potrebno je da uređaj koji je u pitanju bude povezan na internet mrežu. S obzirom na to da ažuriranje nekih aplikacija zahteva veliku potrošnju internet podataka, savetujem ti da, u trenutku obavljanja ove operacije, budeš povezan na WiFi mrežu tako da izbegneš dodatne troškove kod svog mobilnog operatera što bi bio slučaj kada bi koristio mobilne podatake interneta.

         Indeks:

Manuelno ažuriranje aplikacija Android telefona

Ako hoćeš da manualno ažuriraš svoje aplikacije, što znači da ćeš za svako ažuriranje morati isti ovaj proces da ponoviš, ili ti je samo potrebno da ažuriraš jednu aplikaciju, sve što treba da uradiš jeste da uzmeš svoj telefon u ruke, pritisneš ikonicu koja predstavlja aplikaciju Google Play Prodavnica (eng. Google Play Store), pa udješ u meni koji se nalazi skroz gore levo (simbol tri linije).

Zatim pritisni na stavku Moje aplikacije i igre (eng. My apps & games) iz liste koja se pojavljuje nakon ulaska u meni Google Play prodavnice. Jednom kada si to odradio, pojaviće ti se lista sa svim aplikacijama Google Play prodavnice kojima je potrebno ažuriranje iz tvog telefona. Pronađi aplikaciju koju hoćeš da ažuriraš i pritisni istu. Zatim pritisni zeleno dugme AŽURIRAJ (eng. UPDATE) i sačekaj da se ažuriranje aplikacija Google Play prodavnice na telefonu završi.

Ako hoćeš da ažuriraš više aplikacija odjednom, vrati se u meni Google Play prodavnice na Moje aplikacije i igre (eng. My apps & games) i pritisni na zeleno dugme AŽURIRAJ SVE (eng. UPDATE ALL), koje se nalazi iznad svih aplikacija za ažuriranje.

Automatsko ažuriranje aplikacija Android

Osim načina navedenog gore, na Android-u je moguće postaviti da se aplikacije automatski ažuriraju bez potrebe da to stalno sam radiš. Potrebno je samo da proveriš u Play prodavnici da li je opcija za automatsko ažuriranje aktivirana.

Da bi to odradio, potrebno je da uđeš u Google Play Prodavnicu (eng. Google Play Store) i pritisneš na meni koji se nalazi gore levo (simbol tri linije). Zatim izaberi stavku Podešavanja (eng. Settings) koja se nalazi negde na kraju liste koja se pojavljuje, pa pronađi stavku Automatsko ažuriranje aplikacija (eng. Auto-update apps). Iz prozora koji se pojavljuje, izaberi Automatski ažuriraj aplikacije samo preko Wi-Fi-ja (eng. Auto-update apps over Wi-Fi only), ovom opcijom si siguran da nećeš potrošiti svoje internet podatke ili izaberi Automatski ažurirajte aplikacije telefona u svakom trenutku. Možda će biti naplaćeni troškovi za prenos podataka (Auto-update apps at any time. Data charges may apply), ako ti nije problem potrošnja internet podataka.  

Nakon toga, sve tvoje aplikacije će biti automatski ažurirane.

Manuelno ažuriranje aplikacija telefona iOS operativnog sistema

Ako se radi o iPhone-u ili iPad-u i zanima te na koji na koji način funkcioniše ažuriranje aplikacija telefona, prvi korak koji treba da uradiš jeste da uzmeš uređaj u svoje ruke, pritisneš ikonicu koja predstavlja App Store. Nakon toga potrebno je da budeš ulogovan na svoj Apple nalog da bi mogao da nastaviš sa koracima.

Nakon toga, izaberi karticu Updates (ažuriranja) koja se nalazi u donjem delu ekrana sa desne strane, pa pronađi aplikaciju koju želiš da ažuriraš i pritisni na dugme UPDATE (ažuriraj) koje se nalazi pored iste da bi započeo ažuriranje te aplikacije.

Ako ima više aplikacija za ažuriranje, možeš da pritisneš na dugme Update All (ažuriraj sve) koji se nalazi u gornjem levom delu ekrana da bi započeo skidanje novih verzija aplikacija istovremeno.

Automatsko ažuriranje aplikacija telefona iOS operativnog sistema

Hoćeš da ti se aplikacije same ažuriraju bez potrebe da svaki put to “ručno“ radiš? Da bi to bilo moguće, potrebno je da aktiviraš opciju koja je namenjena za automatsko ažuriranje aplikacija telefona.

Dakle, da bi aktivirao automatsko ažuriranje aplikacija kao prvo treba da uđeš u Settings (podešavanja) iOS-a (ikonica koja predstavlja zupčanik), pa da pronađeš stavku iTunes Store e App Store na stranici koja će da se otvori. Zatim, proveri da li su polugice koje su pod nazivom App i Updates aktivirane, ako nisu, aktiviraj ih i to je to.

Zaključak

Aplikativnim programerima je uobičajeno da periodično puštaju ažuriranja za uređaje i aplikacije, jer postepeno poboljšavaju svoj softver. Telefoni nisu izuzetak od ovoga, ali ono što većina ljudi ne zna je da možete da kontrolišete učestalost ažuriranje aplikacija telefona.

Nadamo se da smo vam ovim vodičem olakšali ažuriranje vaših pametnih telefona. Ukoliko imate pitanja pišite nam kako bi otvorili nove teme.