Kako otvoriti PayPal nalog – 2023

Čuo si negde kako se priča o PayPal u Srbiji, kako ljudi kupuju preko PayPala, prebacuju novac, uplaćuju itd. pa te je stvar zainteresovala i voleo bi da saznaš nešto više o tome, na koji način se ova usluga koristi i, što je i razlog zašto si ovde, kako otvoriti PayPal nalog i kako da obaviš neku kupovinu koristeći ovaj servis.

U ovom tekstu potrudiću se da ti što jasnije i jednostavnije objasnim šta je PayPal kako otvoriti PayPal nalog, koje su prednosti, kao i to kako kupovati PayPal-om, jer je to u Srbiji tek od skoro postalo moguće. Objasniću ti i to kako da tebi neko prebaci novac na tvoj PayPal nalog ili kako možeš ti nekom plaćati sa PayPalom u Srbiji i inostranstvu.
Sve ove radnje nisu toliko teške, ali ako nisi baš vešt sa tehnologijom potrebno je da posvetiš posebnu pažnju koracima kako otvoriti PayPal nalog i kako ga koristiti da bi moglo da ti bude u potpunosti sve jasno. Tako da odvoji sebi malo vremena za ovaj tekst, udobno se smesti i nastavi sa čitanjem.

Sta je PayPal i koje su prednosti

paypal-logo1

Ukratko, PayPal je kompanija koja pruža usluge za plaćanje i primanje novca preko platforme na internet mreži dostupna u celom svetu. PayPal je danas najpoznatiji servis za transfer novca onlajn toliko da ga je, posle samo 4 godine njegovog osnivanja (1998), kupila najpoznatija trgovinska kompanija eBay za skoro 1,4 milijarde dolara.
Bitna stvar kod ovog servisa jeste da omogućuje korisniku obavljanje transakcije bez potrebe deljenja ličnih podataka (kao npr. broj bankarskog računa) sa primaocem. Još jedna prednost PayPal-a jeste lakoća u korišćenju ovog servisa i brzina transakcije, potrebno je za Paypal registraciju samo imati Email i platnu karticu otvorenu u banci koju ćeš da povežeš sa PayPal nalogom.

Kako napraviti PayPal nalog

Kako bi otvorio PayPal nalog prva stvar koju treba da uradiš jeste da uđeš na glavni sajt PayPal-a  i klikneš na plavo dugme Sign Up For Free koje se nalazi na sredini, ili isto možeš na dugme Sign Up koji je u gornjem desnom uglu.

Na sledećoj stranici ponuđeno ti je da izabereš između 2 vrsta naloga: Business Account koji je namenjen kompanijama i preduzetnicima i Personal Account koji služi za internet kupovinu i ličnih tranzakcija. Pa, pre nego što stisneš na dugme Continue, obrati pažnju da je stavka Personal Account izabrana.

Kada si kliknuo Continue, sledeće što je na redu jeste obrazac koji treba da popuniš sa ličnim podacima (redom: ime, prezime, Email, šifra, ponovljena šifra) i da klikneš na plavo dugme Next.
Na sledećoj stranici takođe treba da popuniš polja sa ličnim podacima. U drugo polje traži se da odabereš jednu opciju između Driver’s License (broj vozačke dozvolje), National ID (JMBG) ili Passport Number (broj pasoša), odaberi šta tebi najviše odgovara. Obrati pažnju da je čekirano polje na kraju obrazca gde piše I confirm that I have read , consent and agree to PayPal[…]. Za kraj, pritisni plavo dugme Agree and Create Account.Pre nego što idemo dalje, potrebno je da prvo potvrdiš Email koji si uneo za registraciju radi sigurnosti tvog PayPal naloga. Uđi u svoje Email poštansko sanduče i otvori mejl koji si dobio od strane PayPal-a. Zatim dovoljno je da klikneš na plavo dugme Yes, this is my mail pa da uneseš šifru koju si uneo pri kreiranju PayPal naloga u polje Password koje će se pojaviti, pa klikni na plavo dugme Confirm Email Address. To je to, tvoj PayPal nalog je kreiran i bićeš automatski prebačen na početnu stranu tvog PayPal naloga.

Kako povezati platnu karticu sa PayPal nalogom

Ako se ne nalaziš na svom ličnom PayPal nalogu, možeš da se prijaviš tako što ćeš ući na glavnoj stranici PayPal pa klikom na dugme Log In koje se nalazi gore desno, zatim unesi svoj mejl i šifru i klikni na dugme Log In.

Da bi povezao platnu karticu sa PayPal nalogom, potrebno je da klikneš na stavku Wallet (novčanik) u gornjem meniju, zatim pritisni na kocku gde piše Link a card pod nadznakom Credit cards i popuni polja sa podacima tvoje platne kartice (redom: tip kartice, broj od 16 cifara prednje strane kartice, datum isteka, trocifreni broj zadnje strance kartice, adresa stanovanja), zatim klikni na plavo dugme Save. Tvoja kartica je uspešno povezana sa PayPal nalogom.

Sada kada si povezao karticu sa PayPal nalogom, potrebno je da potvrdiš da je to tvoja kartica kao što si ranije potvrdio i tvoju Email adresu.
Da bi to odradio pritisni na karticu koju si dodao u Wallet-u, zatim na sledećoj strani klikni na stavku Confirm credit card koja se  nalazi ispod kartice.

Na stranici koja će da ti se pojavi piše sledeće:
1) PayPal će sa tvog računa skinuti jednu malu svotu novca (zato je potrebno da na tvom računu bude najmanje 200-300 din ili 1.5 evra u zavisnosti od kartice koje koristiš).
2) Nakon dan dva proveri izvod iz banke (ako banka nema sajt na kome imaš pregled tranzakcijama tvoje kartice možeš da pogledaš mejl) kartice koju si uneo i naćićeš četvorocifreni broj (pored reči PAYPAL ili PP).
3) Prijavi se na tvoj PayPal nalog i unesi kod u novčaniku da bi potvrdio. Novac koji ti je predhodno skinut biće ti vraćen.

Dakle, jednom kada dobiješ taj četvorocifreni broj, uloguj se na tvoj PayPal nalog i klikni na zvono na kom stoji crvena jedinica gore desno. Ispod toga klikni na plavu stavku Verify your card. Pojaviće ti se stranica gde treba da uneseš cetvorocifreni kod u polje pod nazivom PayPal code koji se nalazi negde na sredini, zatim klikni na narandžasto dugme Submit.

Slanje novca i plaćanje PayPal-om

Sada kada si povezao platnu karticu sa tvojim PayPal nalogom spreman si da napokon pređeš na ono zašto si ovde i da koristiš nalog za plaćanje ili slanje novca nekoj osobi u Srbiji ili inostranstvu.

Kao što verovatno već i znaš, način plaćanja PayPal-om je prihvaćen od većinu sajtova za internet kupovinu, prvenstveno od strane eBay-a koji je, kao što sam napomenuo i na početku, kupio PayPal i napravio od njega najkorišćeniji način plaćanja od strane njihovih korisnika.
Da bi platio PayPal-om dovoljno je samo da klikneš na njegov logo u koraku gde biraš način plaćanja pri kupovini i uneseš šifru tvog naloga.

Ako hoćeš da pošalješ novac nekoj osobi, uloguj se na tvoj PayPal nalog, klikni gore u meniju Send & Request, zatim na stavku Pay for goods or services. Sledeće što treba jeste Email primaoca ili njegovo ime koji treba da uneseš u polje Email address or Name i pritisni plavo dugme Next. Zatim unesi koliko para želiš da pošalješ pa klikni na plavo dugme Continue koji se nazali na dnu stranice, pa opet na plavo dugme Send Payments Now da pošalješ novac.

Kako primiti novac na PayPal

Sada te verovatno i zanima na koji način funkcioniše primanje novca preko PayPal-a. Da bi primio novac ili da bi zatražio neko plaćenje na PayPal, dovoljno je da kažeš svoju Email adresu osobi koja treba da salje novac. To je to.

Ako hoćeš da zatražiš plaćenje od neke osobe koja ti je dužna, pritisni gore u meniju Send & Request zatim klikni na stavku Request from friends or curstomers zatim unesi Email adresu osobe kojoj želiš da poselješ zahtev za slanje novca, zatim pritisni plavo dugme Next, pa unesi koliko novaca tražiš i pritisni plavo dugme Request a Payment. Osoba će dobiti obaveštenje i mejl sa tvojim zahtevom a tebi ostaje samo da se čekaš dok ti osoba ne odgovori na zahtev i pošalje novac.  

Zaključak

Još jedna stvar koja se mora napomenuti je da PayPal od vas u bilo kojem trenutku može zatražiti oblik identifikacije. To se često dešava kada određeni iznos novca prođe kroz vaš račun. To varira u zavisnosti od zemlje u kojoj živite, ali uglavnom je to način da izbegnete prevaru i utaju poreza – što je dobra stvar.

Eto, ljudi, to je sve što treba da znate o tome kako otvoriti PayPal nalog i kako da podesite sve za korišćenje. Kao što vidite, postupak je besplatan, lak i ne treba mnogo vremena i nadamo se da vam je jednostavno objašnjena PayPal registracija računa. PayPal Srbija sve više povećava korišćenje ove usluge.