Kako instalirati i skinuti igricu Fortnite Battle Royale PC – 2023

instalirati fortnite

Voliš da igraš igrice i dok si pričao sa tvojim drugarima saznao si da igraju zajedno igricu Fortnite i da im je jako zabavno? Sigurno si i ti poželeo da probaš ovu igricu ali nisi baš siguran kako instalirati Fortnite i da li uopšte tvoj kompjuter može ovakvu igricu da pokrene. Ne brini, ako nastaviš sa čitanjem, saznaćeš sve to ti treba a i mnogo toga vezano za ovu igricu.

U sledećim redovima, dakle, objasniću ti korak po korak kako instalirati igricu Fortnite i kako da započneš tvoju prvu igru a pre svega, saznaćeš da li su specifikacije tvog kompjutera dovoljne da pokrenu ovu igricu (System Requirements).
Treba da znaš da je ova igrica podeljenja u dva moda:
Battle Royale: 100 igrača se bore jedan protiv drugog na jednoj velikoj mapi i na kraju ostaje samo jedan preživeli i pobednik. Postoji mogućnost igranja u timovima. Ovaj mod možeš da igraš besplatno.
Save the World: Jedan do četiri igrača u timu se bore protiv napada zombija prelazeći misije. Ovaj mod se plaća 39,99 dolara za Standard verziju a 59,99 dolara za Deluxe verziju.

Ovde će ti biti objašnjeno kako da instaliraš i započneš Fortnite igricu u Battle Royale modu a jednom kad si to instalirao lako je doći do drugog moda.
Takodje odvojio sam i nekoliko zanimljivosti u vezi sa ovom igricom koje će ti pomoći da postaneš dobar igrač.

U nastavku možeš kliknuti na linkove iz sadržaja da bi odmah otišao do dela teksta kojeg želiš.

     Indeks:

Ako te zanima, možeš da pogledaš kako postati bolji igrač u Fotnite.

Fortnite potrebne specifikacije sistema (system requirements)

Pre nego što počnemo sa skidanjem i instalaciom igre Fortnite, potrebno je da prvo znaš koje su minimalne specifikacije sistema potrebne za pokretanje ove igrice pa da ih uporediš sa specifikacijama tvog sistema.

  • Operativni sistem: Windows 7/8/10 64-bit
  • Procesor (CPU): Core i3 2.4 Ghz
  • Operativna memorija (RAM): 4 GB
  • Grafička kartica (GPU): Intel HD 4000

Za kvalitetnije perfomanse i grafike potrebne su sledeće preporučene specifikacije sistema.

  • Operativni sistem: Windows 7/8/10 64-bit
  • Procesor (CPU): Core i5 2.8 Ghz
  • Operativna memorija (RAM): 8 GB
  • Grafička kartica (GPU): Nvidia GTX 660 ili AMD Radeon HD 7870

Šta je Fortnite i kako se igra

Napomenuo sam gore da se igrica Fortnite razlikuje po dva moda, besplatna verzija Battle Royale i Save The World koja se plaća. Najbitnija karakteristika koja razlikuje ova dva moda jeste da u Battle Royale postoje samo stvarni igrači koje se medjusobno bore (PvP), dok u Save The  World jedan do 4 igrača se zajedno bore protiv kompjuter zombije (PvE).
Ja ću u ovom članku da pričam o PvP modu, dakle besplatnom, jer je to najigraniji mod  s tim da, u trenutku dok pišem ovaj tekst, Fortnite Battle Royal broji najviše igrača od bilo koje druge igrice.
Jedna od karakteristika koje izdvajaju igricu Fortnite od drugih igrica iste vrste jeste grafika koja je stilizovana (a to ne znači da nije detaljna) sa puno jakim i drečavim boja, koje mu čine izgled kao od savremenih crtanih filmova.      

Svaka igra Fortnite može da traje najviše 30 minuta, sve zavisi od tebe da li ćeš se boriti i ostati živ do kraja ili ćeš dozvoliti nekom drugom igraču da te ubije u prvim minutima igre.
Igra Fortnite počinje sa 100 igrača koja se nalaze u autobusu koji polako preleće mapu (svaka igra u različitom pravcu) i u svakom trenutku svaki igrač može da skače padobranom u zavisnosti u kom delu mape želi da ide (mapa je stvarno velika).
Jednom kada si na zemlji, prvo što treba da uradiš jeste da pronadješ neko oružje, u slučaju da se susretneš sa nekim drugim igračem. Postoje različito oružje i stvari koje možeš da nadješ sakrivenih po kućama i razno raznim mestima, kao i po zlatnim takozvanim čestovima (iz eng. Chest što znači sef) koji sadrže više elemenata koje možeš da skupiš.      

Dakle sad, zanimljiva stvar ove igrice, bitna karakteristika koju još nisam napomenuo, koja razlikuje ovu igricu od drugih Battle Royale igrica (borba za “krunu”) jeste gradnja. Nakon što si pronašao oružje, drugu bitnu stvar koju bi trebalo da slediš je skupljanje materijala za gradnju. Materijale skupljaš pickaxe-om (pijuk), možeš da razbiješ sve što se nalazi na mapi i, u zavisnosti od toga u šta udaraš, dobijaš različite materijale. Postoje 3 vrste materijala a to su drvo, cigla i metal. Gradnja je suština ove igrice, ako znaš dobro da gradiš preovladavaš druge igrače. Gradnja se sastoji od 4 konstrukcije: vertikalni zid, horizontalni zid, kosi zid (pod uglom od 45 stepeni) i piramida. Treba malo vremena pre nego što se navikneš na gradnju, ali jednom kada shvatiš koji je najbolji način da to iskoristiš i koje prednosti može da ti donese u igri, veruj mi, postaće ti jako zanimljivo.

Mnoge druge još zanimljivosti postoje u Fortnite koje su jedinstvene u svetu igrica, i što više igraš, to ih više otkrivaš. Da bi bolje shvatio celu priču ostaje ti samo da počneš da igraš. Ako hoćeš tvoje znanje i skilove u Fortnite dodatno da povećaš, preporučujem ti da gledaš kako profesionalni igrači to rade dok strimaju na YouTube-u ili Twitch-u ili da pogledaš moj članak kako postati bolji u Fortnite.                     

Kako instalirati fortnite igricu

Sada kada znaš šta je Fortnite igrica i kako otprilike izgleda stil igre, možeš krenuti sa instalaciom ove igre. U sledećim redovima će ti biti objašnjeno korak po korak kako.
Kao prvo potrebno je da udješ na glavni sajt Fortnite pa odatle da klikneš na žuto dugme koje se nalazi u gore desnom uglu DOWNLOAD. Zatim izaberi za koju vrstu uredjaja želiš da skineš igricu, u tvom slučaju predpostavljam PC/MAC.

Na sledeću stranicu potrebno je da popuniš polja tvojim ličnim podacima koji će ti omogućiti da napraviš tvoj prvi nalog (account) za Fortnite. Redom polja su Ime, Prezime, Ime u Igrici, Email, Šifra (šifra mora da sadrži bar jedan broj). Obrati pažnju da polje pod nazivom I have read and agree to the terms of servise bude čekirano.  Zatim klikni da rozo dugme CREATE ACCOUNT. Zatim odaberi destinaciju gde hoćeš da ti se skine Epic Games Launcher (klijent preko kog se pokreće igrica Fortnite)  i klikni na Ok.

Zatim pokreni .msi fajl koji si upravo skinuo da bi započeo instalaciju, pa klikni na dugme Install i ako ti bude traženo pritisni YES da bi odobrio. Posle toga u toku instalacije, u slučaju da si zaštićen Firewall-om ili nekom vrstom antrivirusa, biće potrebno da odobriš instalaciju na prozore koje će ti se pojaviti klikom na Ok, Allow ili Yes.

Kada se instalacija završila, otvoriće ti se strana na Epic Games Launcher na kojoj treba da uneseš tvoju Email i šifru koju si prethodno naveo na sajtu Fortnite prilikom skidanja. Zatim klikni SIGN IN.
Na sledećoj stranici klikni na zeleno dugme Install da bi započeo skidanje i instalaciju svih potrebnih fajlova koji su potrebni da se ova igra pokrene.
Skidanje se može odvijati kraće ili duže u zavisnosti od toga koliki ti je protok internet, u svakom slučaju igrica nije mala, pa će biti potrebno odredjeno vreme dok budeš spreman za igru.

Kada se skidanje završi jednostavno klikni na zeleno dugme Launch da bi pokrenuo igricu Fortnite. Želim ti ugodnu igru.                                                                                                                                             

Zaključak

Igra koja broji preko 125 miliona igrača ne treba posebno predstavljati i tražiti motivaciju za njenu igru. Iako je ovo neverovatno popularno izdanje Epic Games , Fortnite Battle Royale je već postao kamen sporedne kulture.

U roku od godinu dana od njegovog objavljivanja, prihvatili su ga svi, od školaraca do studenata i roditelja, pa i izvan njega, a oluja je preuzela zajednicu igara. Uživajte u igri Fortnite i pišite ukoliko imate dodatna pitanja.