Kako privremeno ili trajno deaktivirati Instagram nalog

Ukoliko želiš da odmoriš od društvenih mreža i zanima te kako deaktivirati Instagram nalog, na pravom si mestu da saznaš kako se to radi. Možda si čuo da postoji privremeno i trajno deaktiviranje Instagram profila, pa želiš da znaš u čemu je tačno razlika. Objasniću ti kako deaktivirati Instagram nalog u samo nekoliko lakih koraka i nadam se da ću ti pomoći da to uradiš bez greške.

Kada je u pitanju gašenje Instagram naloga znaj da imaš dve opcije. Prva opcija je da se privremeno onemogući Instagram, odnosno da deaktiviraš profil, a druga je da ga zauvek obrišeš. Deaktivacija Instagram naloga nije trajno brisanje, a to znači da ćeš moći ponovo da ga aktiviraš.

Objasniću ti na dva načina kako obrisati Instagram nalog privremeno – sa telefona ili sa kompjutera. Pre nego što ti objasnim detaljno postupak trebalo bi da znaš da ova radnja ne može da se uradi preko aplikacije, već direktno logovanjem u Instagram profil sa internet pretraživača.

Index:

Brisanje naloga i deaktiviranje profila na instagramu – razlike

Ove dve funkcije se bitno razlikuju, a evo ključnih razlika.

Deaktiviranje Instagram profila se radi kada želiš privremeno da onemogućiš nalog, tj. da deaktiviraš Instagram na neko vreme. Dobra stvar je što se podaci ne gube i sav sadržaj koji si imao prethodno na svom profilu biće sačuvan. Bukvalno sve fotografije, video snimci, “highlights” (ili sačuvane Story objave), podaci o tebi kao autoru, podešavanja, komentari, sviđanja, spisak tvojih pratioca kao i svih onih koje si ti pratio… Sve, sve! Jedino što niko neće moći da pronađe tvoj profil i vidi sadržaj sve dok je ovaj onemogućen.

Takođe, privremeno obrisan Instagram nalog može se ponovo aktivirati. Tako da, kada se odmoriš ili se zaželiš aktuelnosti sa društvenih mreža veoma lako možeš da se vratiš, a ukoliko voliš alate za obradu slika ponovo ćeš uživati u postavljanju svojih fotografija.

Međutim, postoji i opcija za trajno deaktiviranje Instagram naloga. U tom slučaju on se briše zauvek, nije više dostupan, brišu se svi tvoji podaci i niko neće moći da te pronađe na Instagramu (niti će moći da pristupi sadržaju koji si prethodno delio). Takođe, znaj da jednom obrisan profil ne može da se povrati.

A sada, evo kako deaktivirati Instagram nalog!

Kako deaktivirati Instagram nalog na mobilnom telefonu?

Kao što sam prethodno napisao, deaktiviranje Instagrama je veoma lako i neće ti oduzeti mnogo vremena. Samo prati moje uputstvo i nećeš pogrešiti:

  1. sa pretraživača telefona potrebno je da se uloguješ na svoj Instagram nalog, a da bi to uradio potrebno je da prvo ukucaš web adresu www.instagram.com,
  2. sa početne strane, na kojoj su najnovije objave ljudi koje pratiš, klikni na ikonicu koja dalje vodi na tvoj profil (koja se nalazi u donjem desnom uglu),
  3. zatim klikni na taster Izmenite profil koji se nalazi odmah ispod tvog korisničkog imena (da bi otvorio novi prozor),
  4. prozor koji se otvori je onaj sa osnovnim podešavanjima tvog profila, a na dnu je plavim slovima jasno vidljivo ono šta tražiš – opcija Privremeno onemogući moj nalog,
  5. kada klikneš otvoriće se novi prozor sa pojašnjenjima (šta može da se uradi i šta ne), a da bi završio proces potrebno je da: navedeš razlog zašto želiš da privremeno onemogućiš nalog, da ponovo uneseš svoju lozinku i da pritisneš dugme na kraju prozora Privremeno onemogući nalog (Temporary disable account).

Kako deaktivirati Instagram nalog na računaru?

Ukoliko želiš da deaktiviraš Instagram profil na računaru postupak je gotovo identičan. Razlika je samo u tome što se radi na računaru, a ne na mobilnom telefonu.

Na dalje sledi kratko uputstvo kako deaktivirati Instagram profil na računaru:

  1. na svom internet pretraživaču ukucaj isto www.instagram.com i uloguj se na nalog,
  2. zatim idi na svoj profil (u gornjem desnom uglu je ikonica za profil),
  3. pored korisničkog imena ima dugme Izmenite profil i klikni tu,
  4. otvoriće se prozor sa podacima koji su vezani za tvoj profil i koje možeš da menjaš (strana https://www.instagram.com/accounts/edit/), a u dnu strane je opcija Privremeno onemogući moj nalog,
  5. u narednom prozoru treba da odabereš razlog zbog čega bi da deaktiviraš nalog, odmah ispod da potvrdiš lozinku i na kraju da klikneš na polje Privremeno onemogući nalog (link https://www.instagram.com/accounts/remove/request/temporary/).

Pre nego što onemogućiš nalog moraš obavezno navesti razlog zbog čega to želiš da uradiš. Biće ti ponuđeni ovi razlozi, a ti samo treba da izabereš najrelevantniji:

  • da napraviš pauzu,
  • da privremeno ukloniš svoj sadržaj,
  • imaš mnogo obaveza i zauzet si,
  • imaš drugi nalog,
  • brine te bezbednost na Instagramu,
  • imaš probleme prilikom korišćenja,
  • ima dosta reklama i plaćenog sadržaja,
  • ne možeš da pronađeš one osobe koje zaista želiš da pratiš (možda nemaju profil),
  • neki drugi razlog je u pitanju

Kako vratiti privremeno obrisan Instagram nalog?

Da bi aktivirao svoj Instagram profil dovoljno je samo da se ponovo prijaviš na nalog. A kao što sam malopre rekao, tvoj nalog biće privremeno sakriven dok ga ponovo ne aktiviraš. Čak i ukoliko se istog dana predomisliš pa želiš da se vratiš na Instagram, nikakav problem. Sačekaj nekoliko sati pa onda ponovo pokušaj da se uloguješ. Ali, znaj da ovo može da se uradi samo jednom nedeljno. Kada privremeno onemogućiš Instagram nalog moći ćeš samo jednom nedeljno ponovo da ga aktiviraš.

Zaključak

Ako mislite da je sada vreme da izlečite svoju Instagram zavisnost, možete odlučiti da privremeno ili trajno izbrišete Instagram nalog sa lica zemlje. Ali ako ste i dalje u nedoumici zbog brisanja Instagrama zauvek, imate mogućnost da jednostavno deaktivirate svoj nalog.

Ako se odlučite za ovu privremenu meru, vaš profil, fotografije, komentari i lajkovi biće u potpunosti skriveni – ali ako se ponovo prijavite na Instagram profil, aktivnost će vam biti vraćena. Ako odlučite da zauvek obrišete svoj nalog, vaš profil, fotografije, video snimci, komentari, lajkovi i pratioci nestaju kao da ih nikada nije bilo. I budite upozoreni: brisanje Instagram naloga nije moguće ponovo aktivirati.

Kao što možeš videti, nije potrebno da Instagram profil zauvek obrišeš ukoliko želiš da svoj privatni život i realnost razdvojiš od virtuelnog sveta. Instagram svojim korisnicima daje mogućnost izbora, bilo da želiš da ga izbrišeš privremeno ili sasvim. Iskreno, ja verujem da je tvoj razlog da malo odmoriš od ove društvene mreže potpuno opravdan. Takođe, nadam se i da sam ovim tekstom uspeo da ti pomognem i dam korisno uputstvo kako deaktivirati Instagram nalog.


Veliki rečnik manje poznatih reči i izraza