Kako se radi merenje brzine interneta i najbolja test provera brzine

Kako se meri brzina interneta

U poslednje vreme primetio si kako tvoja internet konekcija neće da radi baš kako treba? Ima trenutaka kada je konekcija odlična i radi dobro, dok se u nekim drugim ponaša toliko sporo da skroz onemogući surfovanje na internetu. Nažalost, mnogi se svakodnevno suočavaju sa ovakvim problemom, dešava se često da brzina interneta nije toliko pouzdana, onako kakva bi trebala da bude po protokolu zato se radi test ili merenje brzine interneta.

Sporost interneta je jedan od problema koji je najteži da se reši. I ako je to česta pojava, nije uopšte jednostavno zaključiti koji je pravi razlog zašto internet konekcija ne radi dovoljno brzo. Takvi su problemi da je potrebno redovno raditi test brzine interneta kako bi analizirali i razmatrali svaki slučaj posebno, zajedno sa svojim internet provajderom, i ocenili pravi razlog kvara.

Ono što ti možeš da radiš dok čekaš da se problem u potpunosti reši jeste da posmatraš kako se tvoja internet konekcija ponaša, pomoću najboljih alata za merenje brzine interneta (speed test). Ako nisi upoznat sa ovim, sada cemo da razbistrimo temu. Radi se o određenim web sajtovima koji vrše test brzine interneta tako što mere brzine za download i upload.
Internet sajtovi koje su navedeni u ovom tekstu su u potpunosti besplatni, nećeš morati ništa da platiš da bi mogao da izvršiš merenje svoje internet brzine. Ako je sve do sada jasno, želim ti ugodno čitanje.

          Sadržaj:

Šta raditi pre početka merenje brzine interneta

Da bi mogao što tačnije da izvedeš merenje svoje internet brzine, potrudi se da uređaj preko koga meriš bude fizički spojen sa ruterom, što znači da će ti biti potreban ethernet kabl. Na taj način nećeš morati da brineš o šumovima nad WiFi signalom. Znaj da je ovo veoma bitna stavka, koja bi trebala da bude ispunjena, da bi mogao da budeš siguran u potpunosti da će se rezultati provere brzine interneta pokazati što tačnije.

Ako si primoran da koristiš WiFi, što znači da je uredjaj preko kog meriš telefon/tablet, ili je bilo koji drugi uređaj koji ne raspolaže ethernet ulazom, potrebno je da uradiš sve moguće da svedeš na minimum interferencije nad signalom. Obrati pažnju da se pored tvog rutera ne nalaze drugi elektronski uredjaji koji bi mogli da ometaju signal Wifi mreže.

Pobrini se da ni jedan uredjaj ne vrši download sa rutera u trenutku provere brzine interneta, jer je to druga stvar koja bi drastično uticala na izmerene vrednosti brzine konekcije.

Dakle, ako si na svom računaru, otvori Task Manager Windows-a (otvara se tako što se istovremenom pritisne ctrl+alt+del) i pogledaj statistike pod nadznakom network. Pogasi sve programe i aplikacije koje vidiš da koriste neki procenat network-a, spreči ažuriranje software-a u periodu kada vršiš testiranje konekcije.

U slučaju da misliš da nešto nije u redu sa tvojom internet konekcijom, ne bi bilo loše da resetuješ svoj ruter. Upali ga nakon najmanje 15 sekundi nakon što si ga ugasio.

Test brzine interneta pomoću Speedtest.net by Ookla

merenje brzine interneta

Između najboljih sajtova koji nude program za merenje brzine interneta jeste upravo Speedtest.net by Ookla, veoma poznat po alatima koji omogućavaju brzo i precizno merenje brzine internet konekcije.  

Lako je shvatiti način na koji se ovaj sajt koristi. Nudi moderan i lep dizajn interfejsa, a što je najbitnije, lako je shvatiti koje su izmerene vrednosti dobijene na izlazu. Test brzine interneta ookla je jedan od najpouzdanijih i svakako za preporuku.

Da bi izmerio brzinu svoje internet konekcije, potrebno je kao prvo da otvoriš home page zvaničnog sajta Speedtest.net pa da pritisneš GO, koji se nalazi na sredini ekrana unutar kruga. Sada je potrebno samo da sačekaš nekoliko sekundi dok sajt skenira i verifikuje tvoju internet konekciju i povrati informacije download-a i upload-a. Na ovom sajtu imaš mogućnost i da vidiš koji je ping tvoje internet konekcije. U slučajo da nisi cuo za ovaj poslednji izraz, ping označava brzinu kojom tvoja konekcija reaguje na neki zahtev od trenutka kada je zahtev poslat i meri se u mili sekundima. Znači dobar ping treba da bude što niži, oko 25-30 ms ili manje.

Jednom kada sistem izmeri sve vrednosti, podaci koji će biti prikazani su sledeci:

PING ms: ping u mili sekundima;

DOWNLOAD Mbps: brzina interneta za download, data u megabajtima po sekundi;

-UPLOAD Mbps: brzina interneta za upload, data u megabajtima po sekundi;

Podsećam te da je Speedtest.net by Ookla dostupan i kao besplatna aplikacija na Android, iOS i Windows Phone. Na ovaj način možeš da radiš test svoje brzine interneta i preko telefona/tableta na brz i jednostavan način.

Merenje brzine interneta pomoću Fast.com

merenje brzine interneta

Još jedan sajt koji omogućuje merenje brzine interneta na jako jednostavan način jeste Fast.com.
Ovaj servis je u vlasništvu Netflix-a, poznata kompanija koja pruža usluge za gledanje filmova online i drugo.

Jača strana Fast.com je ekstremno minimalni interfejs, smišljen za to da ponudi uslugu na što brži i jednostavniji način. Iz tog razloga, ovaj servis nudi merenje brzine interneta samo za download, ostavljajući brzinu za upload i ping skriveni.

Provera brzine interneta pomoću ovog sajta je veoma jednostavno. Sve što treba da uradiš jeste da se povežeš sa web sajtom servisa i sačekaš dok sistem ne izmeri tvoju brzinu interneta. Ne postoji bukvalno ni jedna interakcija koja treba da se obavi da bi moglo da se izvede merenje, sem povezivanja sa sajtom.

Jednom kada sistem završi test brzine interneta, moćićeš da vidiš rezultat istog na sredini ekrana. Dobijena vrednost je brzina interneta za download, izražena u Mbps. Ako hoćeš dodatno da saznaš koja je vrednost i za upload, imaš mogućnost da pritisneš Show more info za dodatne informacije.

Ovaj servis je takodje dostupan i kao aplikacija za Android i iOS mobilne telefone.

Zaključak

Nemojte se iznenaditi ako provera brzine interneta na više mesta daje malo drugačije rezultate. Količina podataka koju koristi svaki test brzine interneta, latencija na i sa svakog servera i stalno promenljivi mrežni uslovi na Internetu pokazaće neku neizbežnu varijabilnost.

Takođe će biti i doba dana; nije iznenađenje što ćete verovatno primetiti veće brzine u ponoć, recimo, kada će manje ljudi strujati. Ta varijabilnost je razlog što smo pokrenuli referentni softver više puta prilikom testiranja laptopa ili procesora, kako bismo izračunali prosek. Pošto je za gotov test brzine interneta potrebne sekunda ili dve, možete to učiniti isto.