Kako napraviti email – 2024

Kako napraviti email

Već duže vreme te zanima kako možeš napraviti email adresu ali odlažeš pravljenje jer nisi siguran kako da to uradiš? Možda već imaš jednu email adresu ali ti je potrebna nova ili bi želeo da imaš dve? Ako je tvoj probem neki od navedenih, nastavi sa čitanjem i videćeš da je sve to što te bunilo ustvari veoma jednostavno. Ako već imaš svoju email adresu, ne bi bilo loše da znaš i kako napraviti email novu adresu, u ovom tekstu možeš da pročitaš i zašto je prednost otvaranje više email naloga.

Postoje razni servisi koji ti omogućavaju da napraviš svoju email adresu, odakle je moguće primati, slati i čuvati sopstvene mail-ove. Svaki od ovih servisa nudi iste funkcionalnosti i koristi se na sličan način. Razlike su sitni detalji na koje ne treba ni da obraćaš pažnju, ono što je tebi potrebno jesu osnovne funkcije, pa možeš da biraš servis i žmureći.

Bilo da ti je potrebno u poslovne ili privatne svrhe, nastavi sa čitanjem i u nekoliko koraka registruj se na jedan (ili više) email naloga na neki od dole ponuđenih servisa. Besplatno je, lako, jednostavno i ne oduzima mnogo vremena otvaranje e mail adrese.

Sadržaj:

Čemu služi email adresa / nalog?

Email ili elektronska pošta služi za razmenu poruka ili datoteka putem mrežnih servisa na internetu. U današnje vreme sve se više javlja potreba za posedovanjem email adrese kako u virtuelnom tako i u stvarnom svetu i postalo je otvaranje e mail adrese obaveza kako bi se funkcionisalo.

Nekim sadržajima na internetu je gotovo nemoguće pristupiti bez nje.  Određeni sajtovi i platforme prilikom registracije kao obavezan podatak zahtevaju otvorenu email adresu, a takođe služi za otvaranje naloga na društvenim mrežama kao što su Facebook i Instagram.

Email adresa je takođe nešto što će ti pomoći ako razvijaš neki sopstveni biznis jer otvoriti email adresu znatno pospešuje poslovnu komunikaciju.

Zašto je korisno otvaranje dve ili više email adrese

Verovatno misliš da ti je jedna email adresa sasvim dovoljna i da bi otvaranjem više email naloga samo zakomplikovao sebi. U stvari je skroz suprotno.

Kada imaš samo jednu e-adresu i koristiš je za sve za šta ti je potrebna (kao npr. poslovna komunikacija, dopisivanje sa prijateljma ili porodicom) i ostala privatna prepiska (registracija na raznim sajtovima i društvenim mrežama i slično), dešavaće se često da ti je inbox prezatrpan raznim stvarima, a bitna pošta uopšte ne dolazi do izražaja pa lako može da prođe i neopaženo zato je korisnije rešenje otvaranje dva ili više email naloga .

Takođe, ako šalješ i poslovne i privatne mejlove sa jedne adrese , može da se desi da pogrešiš pa nešto privatno pošalješ poslovnom kontaktu.

Uz otvaranje druge e mail adrese moći ćeš da ostaneš anoniman na internetu i ne otkrivaš svoje ime kada ostavljaš komentare, na primer.

U slučaju da zaboraviš lozinku jednog od naloga, postoji mogćnost da ga uz pomoć drugog naloga povratiš.

Sve u svemu, posedovanjem više email naloga bićeš organizovaniji, ažuriji i uštedećeš sebi vreme i živce.

Servisi za pravljenje email adrese

Postoji više servisa za pravljenje email naloga. Ovde ćemo od svih izdvojiti tri najpouzdanija koja se najviše koriste a na tebi je da odlučiš koji najviše odgovara tvojim potrebama. Svakako  najpoznatiji i najpouzdaniji email servis je Gmail i otvaranje gmail naloga pročitajte ispod.

Kako napraviti email adresu na Gmail

Gmail (dži-mejl) je servis kompanije Google, pouzdan je i jednostavan za korišćenje. Omogućuje dovoljno memorijskog prostora za poruke, štiti korisnike od neželjenih mail-ova (spamova), i poruka koje su potencijno zaražene virusom. Poštu svrstava u nekoliko kategorija- glavno, društveno, promocije, novosti i na taj način sprečava zatrpavanje inboksa i olakšava pregled poruka koje ti mogu biti važne. Takođe, otvaranje Gmail naloga, istovremeno otvaraš i Google nalog koji ti omogućava pristup i potpunije korišćenje nekih proizvoda i usluga ove kompanije kao što je YouTube, Play Prodavnica, Chrome internet pretraživač, Google Mape i mnogi drugi.

Da pređemo napokon na to kako napraviti G mail nalog.
Prvo što treba da uradiš jeste da se povežeš sa sajtom ovog servisa Gmail. Jednom kada si otvorio početnu stranicu, u gornjem desnom uglu pritisni Otvorite nalog.

Zatim se pojavljuje obrazac gde treba da uneseš svoje Ime i Prezime, kao i da osmisliš Korisničko ime (što će biti tvoja email adresa), koje može da sadži slova, brojeve i tačke. Takođe je potrebno smisliti i Lozinku sa najmanje 8 karaktera, pa je ispiši ponovo u pravougaonik pored radi Potvrde.  Kada si popunio sva ta polja, pritisni Dalje.

Međutim, u slučaju da je korisničko ime koje si izabrao zauzeto, biće potrebno da ga izmeniš dodavanjem još nekih brojeva ili slova, ili da izabereš neko koje je će stajati ponuđeno ispod. Najbolje je da izabereš neko koje ćeš lako da zapamtiš. Ponovo pritisni dalje (možda će biti potrebno da ovo uradiš nekoliko puta, sve dok ne izabereš korisničko ime koje je dostpuno).

U sledećem koraku potrebno je da uneseš svoj Broj mobilnog telefona, zatim opet pritisni dalje.

Nakon što si pritisnuo dalje u prethodnom koraku, na broj telefona koji si naveo stići će ti obična SMS poruka sa kodom koji  je potrebno da upišeš u prazno polje pa klikni na Verifikuj.

Na sledećoj strani biće ti ponovo zatraženo da uneseš Broj telefona, koji će google koristiti radi zaštite naloga uz napomenu da on neće biti vidljiv drugima, ali ako to ne želiš nije obavezno da ga unosiš. Još jedna opcionalna  (poželjno je ali ne mora) je unos Druge email adrese koju poseduješ ti ili neko kome veruješ i preko koje ćeš  moći da vratiš nalog u slučaju nekog problema kao što je zaboravljena lozinka i slično. Nakon toga unesi Dan, Mesec, Godinu rodjenja i Pol. Zatim pritisni opet Dalje.

U poslednjem koraku potrebno je da skroluješ do dna teksta o privatnosti i uslovima korišćenja nakon čega ce se pojaviti opcija Prihvatam. Klikom na prihvatam iz poslednjeg koraka, napravio si svoj nalog na Gmailu. Prikazaće se početna stranica i opcije oko podešavanja i uređivanja Gmail naloga.

Otvaranje email adrese na Outlook

Outlook (autluk), nekadašnji Hotmail, je Microsoft-ov servis, jednostavnog dizajna i lak za korišćenje. Preporučuje otvaranje email adrese poslovnim ljudima zbog  pogodnosti koje nudi u okviru naloga kao što su Kalendar, povezivanje sa Skype-om, mogućnost online korišćenja Microsoft office-a (Word, Excel i Powerpoint), kao i još dosta alata koji olakšavaju uspešno vođenje poslovanja.

Takođe, mogućnosti koje dolaze sa otvaranjem e mail naloga na Outlook-u olakšavaju ispunjenje obaveza ne samo poslovnim ljudima, već i svima onima čija delatnost zahteva rad u grupi ili timu i učestalu potrebu za razmenom fajlova i dokumenata, kao što su na primer studenti.  Ako želiš da u potpunosti iskoristiš sve usluge koje nudi ovaj servis, možeš da se pretplatiš na Premium nalog koji se plaća, ali to svakako nije obavezno.

Ako te zanima kako napraviti email adresu pomoću naloga na Outlook-u,  potrebno je prvo da otvoriš početnu stranicu, pa na dnu ekrana klikneš na Kreiraj besplatni nalog.

Nakon toga pojaviće se prozorčić u pod naslovom “Kreiraj nalog”, a ispod toga dve crte: na prvu crtu upisuješ svoje Korisničko ime koje si sam osmislio, na drugoj crti u padajućem meniju imaš mogućnost da izabereš nastavak outlook ili hotmail.Ove dve reči spojene formiraju tvoju email adresu.

Pritisni Dalje, pa ako neko već koristi korisničko ime koje si upisao, pojaviće se crveni natpis iznad linija koji obaveštava da izmeniš korisničko ime, a to možeš da učiniš tako što  ćeš da dodaš još neki broj ili slovo. Zatim opet pritisneš Dalje.

U sledećem prozoru potrebno je da smisliš i upišeš svoju Lozinku kojom ćeš ubuduće pristupati na nalog. Ako nisi siguran da li si ispravno napisao lozinku, možeš to proveriti klikom na kvadratić ispod linije pored kojeg piše Prikaži lozinku, a na drugi kvadratić klikni u slučaju da želiš da te Microsoft obaveštava o svojim inovitetima, uslugama i savetima (ostavi ne štiklirano ako ne želiš da primaš ovakve mail-ove). Kada je to gotovo, pritisni Dalje.

U sledećem koraku, klikom na data polja izaberi Državu u kojoj živiš, Dan, Mesec i Godinu rođenja, pa klikni na Dalje.

U poslednjem koraku, potrebno je da na liniju ispod slike sa znakovima (kombinacija slova i brojeva) upišeš one koje vidiš na slici. U slučaju da ne možeš da prepoznaš neki znak izaberi opciju pored slike Novo i pojaviće se neki drugi znakovi. Takođe, postoji opcija Zvuk, a zatim reč koju izgovori kompjuter upišeš. Ali reči nisu na srpskom jeziku, pa ako ne poznaješ neki od stranih jezika ova opcija ti nije od koristi. Kada završiš, pritisni Dalje.

Sačekaj par trenutaka… I to je to, registrovao si svoj Outlook email i možeš da započneš korišćenje svog naloga.

Kako napraviti email na Yahoo

Yahoo (Jahu) je ne samo servis za razmenu elektronske pošte, već i online kompanija koja u svoje usluge uvrštava razne mogućnosti. Neke od tih mogućnosti su pretraživanje interneta, otvaranja online prodavnice, praćenje vesti iz sveta, online šoping i mnoge druge. Zanimljivog je dizajna pa je kao takav privlačan mlađim generacijama.

Klikni direktno na ovaj link gde se odmah pojavljuje obrazac za registraciju na Yahoo email.

U polja je potrebno da uneseš najpre Ime i Prezime, zatim Email adresu (tj. korisničko ime) koje može biti tvoje ime i prezime i godina rođenja, na primer.

Kada to uradiš pređi na polje u kojem  ćeš ukucati Lozinku koju si smislio i koja je neophodna prilikom prijave na email.

U međuvremenu, ako je email, odnosno korisničko ime, koje si uneo zauzeto, crvenim slovima će te servis o tome obavestiti, pa je potrebno da svojoj e-adresi dodaš još po neko slovo ili broj ili je izmeniš u potpunosti. Ako nemaš ideju kako, klikom na polje će se u padajućem meniju pojaviti predlozi adresa koje možeš da izabereš.

U sledećem redu, gde se traži tvoj Broj telefona, klikom na prvu liniju od ponuđenih država izaberi svoju (pored čijeg naziva stoji pozivni broj) a potom na drugoj liniji ukucaj broj telefona.

Na kraju izaberi Mesec a ukucaj Dan i Godinu rođenja. Kada su sva polja popunjena, pitisni Nastavi.

Da bi potvrdio da si vlasnik telefonskog broja koji si uneo, pritisni plavo polje Text me a verification code, nakon čega će ti na navedeni broj telefona stići SMS poruka sa kodom koji je potrebno da uneseš u uokvireno polje, pa zatim pritisni Verify.

Yahoo nalog je napravljen, i da bi počeo sa korišćenjem pritisni Continue.  Strana koja zatim sledi je početna strana i na njoj su vesti, a da bi pristupio svom mejlu klikni na “mail” ispod Yahoo! loga ili pored svog imena u gornjem desnom uglu.

Kako napraviti email adresu na telefonu

Ukoliko želiš da napraviš email adresu preko telefona, ili želiš da je koristiš preko telefona, to možeš uraditi preko aplikacije Gmail koju već imaš u svom (Android) telefonu.

Kada otvoriš ovu aplikaciju, pritisni na Dodaj email adresu. Zatim izaberi jedan od ponuđenih servisa na kojem imaš napravljen mejl i unesi svoju Emejl adresu pa zatim u sledećem koraku i Lozinku.

Ako nemaš nalog i sada želiš da ga napraviš, postupak za to je uglavnom isti na telefonu kao i na PC-u, dakle kao što je ranije u ovom tekstu opisano.

Možda već koristiš Gmail aplikaciju i imaš otvoren nalog ali imaš više naloga i želiš sve da ih koristiš? Ako je tako, to možeš da uradiš tako što ćeš nakon što otvoriš aplikaciju da dodirneš kružić sa slovom u gornjem desnom uglu, pa onda izaberi Dodaj još jedan nalog a zatim izaberi željeni servis. Na ovaj način možeš da napraviš i još jednu novu email adresu.

Nadam se da si u ovom tekstu pronašao korisne informacije koje će ti pomoći da shvatiš šta je mejl i kako otvoriti email adresu. Takođe se nadam i da sam uspeo da u potpunosti objasnim kako možeš napraviti email adresu, pa da i ti napokon započneš svoje korišćenje e mail poruka.