Kako izabrati koji mobilni telefon kupiti

izabrati mobilni telefon

Spremaš se za svoj novi smartphone i potrebna ti je pomoć kako bi se lakše odlučio za koji telefon kupiti? Pitaš se da li kupiti mobilni telefon koji raspolaže pomoćnim kamerama jer si video to na reklami, ali nisi siguran čemu to služi i da li se uopšte isplati? Možda je bitnije to da li je telefon Android ili iOS operativnog sistema? Rećiću ti da je sve to bitno, zavisi samo kakve su tvoje potrebe i želje, a u nastavku ću ti dati par saveta kako da to sam otkriješ.

Izabrati koji telefon kupiti (izabrati pravi telefon) je postao sve teži i teži posao iz razloga što postoji puno raznih brendova pametnih telefona, a i mnogo drugih novih se pojavljuje na tržište tako da je sve više oblika, specifikacija, cena i ostalog. Potrebno je obratiti pažnju na određene karakteristike u zavisnosti od modela da bi se pogodio tačan mobilni telefon koji odgovara potrebama jedne određene osobe kao što si npr. ti. Ali sa dovoljno znanja i malo strpljenja, svako može da uoči razlike i prepozna telefon koji želi kupiti.

Probaj da se osloniš na savete, koje ću u nastavku da ti dam, sledeći put kada se budeš nalazio ispred gomile mobilnih telefona i ne budeš znao šta tačno da gledaš i koji telefon kupiti. Ne garantujem ti da ćeš naći iz prve savršen telefon za tebe, jer će ih biti sigurno dosta koji zadovoljavaju tvoje potrebe, ali siguran sam da ćeš smanjiti na minimum rizik da izabereš neki pogrešan mobilni telefon, i veruj mi, velika je to razlika.

Index:

Operativni sistemi

operativni sistem mobilnih telefona

Google Android je najpopularniji i najkorišćeniji operativni sistem za mobilne telefone na celom svetu, iz vrlo dobrih razloga. Kao prvo, uređaji koji koriste ovaj sistem imaju mnogo više različitih modela kada je u pitanju dizajn, veličina ekrana, specifikacija, mogućnosti itd. Kao drugo, Android je open source, u prevodu otvoren, što znači da je veoma prilagodljiv sistemskim izmenama i modifikacijama, bez restrikcije. Zbog toga i mnogi proizvođači mobilnih telefona nude prilagođene verzije Android-a, koje u nekim slučajevima mogu i da uspore rad smartphone-a.

Ako gledamo loše karakteristike Android operativnog sistema, jedna od njih je to što je lakše uređaju da se zarazi nekim virusom za razliku od ostalih operativnih sistema za mobilne telefone.  

Apple iOS je, kao što verovatno već i znaš, operativni sistem za iPhone, iPad, iPod itd. Nije open source, dakle nije prilagodljiv sistemskim izmenama kao što je Android. iOS operativni sistem je vrlo jednostavan za korišćenje (zahvaljujući svom vrhunskom grafičkom dizajnu) i raspolaže velikim brojem kvalitetnih aplikacija i igrica. Za razliku od Androida, iOS operativni  sistemu je skoro nemoguća zaraza virusom.

Microsoft Windows Mobile je, kao što možeš i da pretpostaviš, Windows operativni sistem za mobilne telefone. Ovaj operativni sistem se nije proslavio kao i prethodna dva, pa je i zato spektar igrica i aplikacija veoma uzak. Bezbedan je od virusa i veoma je brz pri korišćenju i na jeftinijim uređajima.

Izgled

izgled mobilnih telefona

Kada je u pitanju izgled jednog moblinog telefona, obično se pomisli na veličinu istog. Nekad je u pitanju to da li želiš veću radnu površinu, pa s tim i veći displej, ili ti je više stalo do komotnosti u držanju, dakle rukovanje uređajem. Kada je reč o izgledu i udobnosti u korišćenju, nije pitanje samo veličina već i debljina uređaja, kao i težina, ili zaobljenost ivica.. sve karakteristike koje prave razliku kada se razmišlja o izgledu ili udobnosti u rukovanju jednog mobilnog telefona i odlučuje koji telefon kupiti.

Kada se radi o materijalu od kojeg je uređaj izrađen, oni sa metalnim oklopom (kao npr. iPhone) ili mešavina metala i stakla (kao npr. poslednji modeli Samsung-a Galaxy serije) izgledaju “elegantnije” i prijatniji su na dodir. Međutim, oni koji su napravljeni od kvalitetne plastike takođe mogu biti jednako prihvatljivi i prijatni na dodir, ali su i više podložni na ogrebotine i udubljenja.

Displej i rezolucija

Što se tiče displeja, dakle ekrana, kada je u pitanju odluka o kupovini mobilnog telefona, stavke na koje treba da obratiš pažnju su u nastavku.

displej mobilnih telefona

Rezolucija je jednostavno količina pixela na jednom displeju, a pixel je najmanja tačka jedne boje na ekranu. Ako je rezolucija 1920×1080p (Full HD), znači da na tom ekranu ima 2.073.600 ukupno pixela.
Dakle zaključak na to jeste da što više pixela ima na jednom ekranu to će slika biti realnija i čistija.

Veličina, je međutim, karakteristika koja se uzima u obzir individualno, što znači da treba sam da znaš koja veličina ekrana ti najviše odgovara, u zavisnosti od toga da li ti je bitnija veća površina ili udobnost pri rukovanju, kao što je gore već rečeno. Kada je displej veći od 5 inch-a postaje sve teže koristiti telefon jednom rukom. Kada displej pređe 5.5 inch-a, radi se već o phablet-u, uređaj koji je hibrid između mobilnog telefona i tableta.

Ali imaj u obzir to da što je veći ekran to će količina pixela morati da pokriva veću površinu, što znači da se ppi (količina pixela po inch-u) smanjuje pa i s tim kvalitet slike.

Tipologija ekrana predstavlja vrstu displeja o kom se radi. Ovo je najbitnija stavka kada je reč o displeju, jer karakteristike koje se razlikuju između tipologija uticu na kvalitet slika, osvetljenje i kvalitet boja, zato je bitno da posebno obratiš pažnju:

  • LCD displej moze da bude tipa TFT ili IPS.
    Ekrani LCD TFT se najčešće koriste za uređaje nižih cena, nude zadovoljavajući kvalitet slike ali su slabiji kada je reč o boji i izgledaju izbledelo kada se promeni pravac i ugao gledanja prema displeju. Shodno tome, ova vrsta ekrana troši više baterije.
    Ekrani LCD IPS troše znatno manje energije za razliku od TFT i obezbeđuju živu boju čak i kada se menja ugao gledanja.
  • AMOLED displej se može naći  na mnogim uređajima srednjo-visoke cene (kao npr. Samsung Galaxy serija) i obezbeđuju veoma nisku potrošnju baterije (crna boja je prikazana ugašenim pixelima). Obezbeđuju odličan prikaz boja i kada se promeni ugao gledanja, ali su manje vidljive pod sunčevom sletlom za razliku od boljih IPS ekrana.
  • Nov Super AMOLED displej, Samsung-ov poslednje generacije, je unapređena verzija AMOLED displeja koja rešava problem sunčeve svetlosti i nudi mnogo bolje osvetljenje ekrana.

Procesor

Ono što pravi razliku u performansi kada je u pitanju mobilni telefon ili bilo koji drugi uređaj jeste upravo procesor. Naravno sve to lepo funkcioniše uz pomoć drugih komponenata, ali procesor je onaj koji je glavni za sve računarske operacije.

Kada je unutar jednog mobilnog telefona dobar procesor tada se aplikacije brzo otvaraju, igranje igrica je bez lagova i VR (virtual reality) izgleda stvarniji.. a i baterija se brže troši. Tačnije, za jednostavne radnje kao što je pisanje poruka ili sufovanje po webu, nije potrebno neko posebno opterećenje procesora, pa se onda baterija normalno troši, dok kod radnji kao što su igranje igrica ili HD snimanja zahtevaju veći rad procesora pa i s tim veću potrošnju energija pa i baterije.

Što se tiče jezgra, dakle cores (Dual-core, Quad-core, Octa-core) na engleskom, bitno je da znaš da ta specifikacija ne utiče na brzinu rada procesora, već ubrzava rad pri korišćenju više aplikacija paralelno, znači što više jezgra to bolje performanse u multitasking-u.  

Memorija telefona i memorija RAM

memorija mobilnih telefona

Pretpostavljam da verovatno i znaš šta je memorija telefona, pa i da postoji interna memorija i eksterna memorija. Eksterna memorija je ona koja omogućuje uređaju dodatno skladište pomoću microSD kartice.

Danas gotovo svi pametni telefoni imaju mogućnost dodavanja microSD kartice, pa i zbog toga ono na šta treba da obratiš pažnju kada biraš koji mobilni telefon kupiti jeste interna memorija, dakle memorija samog uređaja. Obe memorije omogućuju čuvanje podataka, fajlova, slika ali većina aplikacija ne dozvoljavaju skladištenje istih na microSD karticu (pogledaj Kako prebacivati sa memorije telefona na microSD karticu), pa je i zbog toga veoma bitno imati dovoljno interne memorije kada su u pitanju upravo aplikacije.

Memorija RAM služi uređaju da brže upravlja podacima i aplikacijama koje se trenutno koriste i koje stoje u pozadini. RAM je takođe ključan deo za paralelni rad više aplikacija (multitasking).
Danas je dovoljno 2 GB RAM-a jednom prosečnom pametnom telefonu, 4GB je i više nego dovoljno u većini slučajeva.

Kamera

kamera moblinih telefona

Ako si ljubitelj fotografija i jedan si od onih koji vole redovno da se slikaju, stavka na koju treba da obratiš malo više pažnje kada biraš koji telefon kupiti jeste baš kamera.
Kada je u pitanju prednja ili zadnja kamera jednog mobilnog telefona, postoje drugi faktori koji utiču na kvalitet slike pored samog broja megapixela.

Iako bi sa 12 megapixela imao solidnu kameru, veoma je bitan otvor blende. Širi otvor blende omogučuje prolazak većoj količini svetlosti pa će i slika biti preciznija, detaljnija i obojenija (čak i u mraku).  

Pored toga, takođe, bitno je da li kamera mobilnog telefona ima mogućnost auto fokusa (AF), iako gotovo svi telefoni treba da raspolažu ovom karakteristikom, koja olakšava i ujedno ubrzava vreme slikanja jedne dobre slike.

Još jedna karakteristika koja je danas sve bitnija u svetu mobilnih telefona jeste podrška pomoćne kamere. Ona ima različitu funkcionalnost u zavisnosti o kom mobilnom telefonu je reč, ali sve ih zajedno karakteriše svakako kvalitetnija slika.

Pomoćna kamera jednog iPhone-a npr., omogućuje šire vidno polje objektiva a i oštriji optički zum, koji je daleko bolji od klasičnog digitalnog zuma.
Drugi mobilni telefoni mogu da imaju npr. jedan RGB objektiv i jedan  monohromni, koji takođe povećava kvalitet fotografije jačim bojama i večom dubinom slike.

Baterija

Izdržljivost baterije mobilnih telefona ne zavisi samo od jačine koja je izražena u mAh (naravno što više mAh to duži period trajanja baterije), već i od operacije koje se izvršavaju na istim. Igranje igrica, GPS navigacija, snimanje HD video npr. drastično utiču na trošivost baterije (a i ubrzava “starenje”). Bitno je održavati bateriju “u životu“ izbegavanjem prekovremenog punjenja ili prekomernog pražnjenja (ispod 20%), na taj način će joj vek trajanja biti duži (pogledaj Brzo punjenje baterije – evo kako).

Druge korisne karakteristike

Sve najbitnije je gore navedeno, ali postoji još nekoliko karakteristika koje bi pravile veliku razliku u izboru koji mobilni telefon kupiti kao npr.:

  • Brzo punjenje baterije može da bude korisno kada biraš koji mobilni telefon kupiti ukoliko si osoba koja je uvek u žurbi, iz razloga što se, pomoću punjača koji omogućava brzo punjenje, jedna baterija napuni do kraja za manje od 30 minuta.
  • Otisak prsta je takođe jedna zanimljiva karakteristika koja ti omogućava brzo otključavanje ekrana jednim dodirom prsta. Takođe, neki mobilni telefoni koriste ovu karakteristiku kao sigurnosnu potvrdu za plaćanje određenih online servisa.
  • Vodootporni mobilni telefon može da spreči podrazumevanu tragediju. Obrati pažnju da, uglavnom, ovakvi mobilni telefoni nemaju mogućnost zamene baterije (već je potreban servis ukoliko dođe do potrebe).   

Što se tiče karakteristika i specifikacija mobilnih telefona, moguće je zalaziti dublje u najsitnije detalje i otkriti kako i najbolji telefoni danas nemaju sve ono što je potrebno da bi se moglo reći da je jedan mobilni telefon savršen. Tehnologija napreduje velikom brzinom, zato je bitno da izdvojiš ono što je najbitnije za tebe, jer samo ti možeš tačno da znaš šta ti najviše odgovara i koji mobilni telefon želiš kupiti.

Zaključak

Danas je na raspolaganju više od jednog pametnog telefona! Ovi uređaji više nisu samo za pozivanje ili primanje SMS poruka; možete voditi većinu aspekata svog svakodnevnog života putem pametnog telefona. Kao rezultat, može biti veoma teško znati koji mobilni telefon kupiti.

Poenta je u tome da za slanje poruka i objavljivanje nekoliko postova na društvenim mrežama ne treba zaista da trošite više od oko 200 eura. Za igrače koji nisu spremni odustati od tečnog i nesmetanog igračkog iskustva, oni bi trebali biti u potrazi za pametnim telefonima čija cena košta oko 400 eura. Dok će oni koji žele najbolje od najboljeg u pogledu dizajna i performansi biti spremni da potroše od oko 500 eura i više.

Pa, šta tražite u pametnom telefonu? Postoje li funkcije koje su bitne pri izboru novog pametnog telefona? Javite nam.