Brzo punjenje baterije mobilnog telefona – evo kako

brzo punjenje baterije telefona

Uvek se negde krećeš i ne provodiš mnogo vremena kod kuće toliko da ni nemaš kad da ostaviš svoj telefon da se napuni do kraja? Voliš da provodiš vreme gledajući u svoj pametni telefon, pa i zbog toga ne želiš predugo da čekaš dok se baterija ne napuni? Iz tih razloga se verovatno nalaziš ovde, u potrazi za nekim tehnikama za brzo punjenje baterije, tehnike koje su jednostavne za primeniti, ali koje sigurno prave razliku.

Ako te zanima kako možeš svoju bateriju telefona brže da napuniš, na pravom si mestu. Daću ti par kratkih, ali korisnih saveta, koji će ti pomoći da optimizuješ vreme punjenja baterije svog mobilnog telefona, zasnivanu na smanjenju trošenja energije prilikom punjenja. Naučiću te na koji način da prepoznaš najefikasniji punjač u odnosu na uređaj koji koristiš, pa pored toga i koji su idealni uslovi koji bi trebali da budu ispunjeni da bi se baterija što brže napunila.

Pre nego što počnemo, želim samo da napomenem da tehnike koje su u nastavku navedene pomažu bateriji da se brže puni smanjujući trošenje energije prilikom punjenja, što znači da ne postoji način koji direktno utiče na brzo punjenje baterije. Kada bi direktno uticali na bateriju, potrebno bi bilo povećanje ulazne energije prilikom punjenja, što bi dovelo do oštećenja baterije i uređaja.

Indeks:

Koristi punjač koji je namenjen uređaju

punjac telefona

Verovatno si čuo da je moguće napuniti bateriju koristeći bilo koji punjač koji ima odgovarajući ulaz, ali to nije tačno (bar kada se radi o bržem punjenju baterije).
Da bi ubrzao punjenje baterije svog mobilnog telefona, kao prva stvar, potrebno je da koristiš originalni punjač tog uređaja. Na taj način se baterija puni punjačem koji je namenjen baš za taj telefon o kome je reč, pa možeš da budeš siguran da će vreme punjenja baterije biti mnogo kraći nego što bi bio slučaj kada bi koristio punjač koji nije namenjen tom telefonu. Pored toga, smanjuje se znatno verovatnoća da će se baterija grejati tokom punjenja pa samim tim i povećati rizik kvara iste.

U slučaju da si izgubio, ili ti se oginalan punjač za tvoj mobilni telefon pokvario, savetujem ti da nabaviš neki koji je visokog kvaliteta. Ono o čemu treba da obratiš pažnju kada se odlučuješ za punjač koji ćeš da koristiš, jesu input, output i amperaža (vrednosti koje mogu da se nađu na samom punjaču).

  • Input (ulazni) pokazuje vrednosti napona (npr. 240V) i frekvencije (npr. 50Hz) za koje je punjač napravljen (razlikuje se u odnosu na državu).
  • Output (izlazni) označava napon koji punjač “izbacuje” na izlazu. Većinom, ova vrednost je uvek upisana kao 5V, ali u praksi, pravi napon koji je potreban bateriji određuje sam uređaj prilikom punjenja, i uglavnom, ne prelazi 3.5V.
  • Amperaža punjača predstavlja električnu struju koja se dobija na izlazu istog. Ovo je ustvari najbitniji parametar na koji treba da se obrati najviše pažnje. Jedinica mere za električnu struju je upravo amper (A).
    Obično, najkorišćeniji punjači za mobilne telefone imaju izlaznu vrednost od 1A, 1.5A, 2A ili 2.1A, u zavisnosti od toga za koju vrstu baterije su napravljeni.

Iz poslednjeg navedenog može da se zaključi da: što je veća amperaža na izlazu, to će se brže baterija napuniti. Ali se to neće desiti, jer je punjač napravljen tako da na izlazu nikad ne izbacuje vrednost veću od amperaže koje uređaj dozvoljava na ulazu. Što konkretno znači da, ako telefon prihvata na ulazu do 1.5A, korišćenje punjača koji ima na izlaznu vrednost od 2.1A ne ubrzava vreme punjenja.

Za kraj, što se tiče punjača i raznih vrsta, treba da znaš da postoje oni takozvani Fast Charge ili Quick Charge. Ovakvi punjači omogućavaju uređaju brzo punjenje koristeći razne voltaže i amperaže koje sam procesor upravlja. Ako se odlučiš za korišćenje nekih od punjača ove vrste, znaj da brzo punjenje neće raditi ako uređaj koji puniš ne podržava to, pa će se punjenje baterije izvršiti normalnom brzinom.

Izbegavaj punjenje na USB kompjutera

usb ulaz

Skoro svaki punjač današnjice je napravljen sa USB ulazom, što omogućuje prikljućivanje na bilo koji izvor koji prihvata USB kabl. Ova prednost je veoma pogodna za one koje rade za računarom, pa da im telefon bude uvek na dohvat ruke i kada se puni, ali ako je reč o brzini punjenja, to i nije baš neka solucija.

Ako si nekada probao, verovatno si i sam primetio da je punjenje baterije mobilnog telefona preko USB ulaza računara veoma spor proces. Znaj da je struja kod USB ulaza na računaru niska, pa s tim ni nema dovoljno snage da brzo napuni bateriju telefona. Ulazi USB 1.0  i USB 2.0 mogu da dostignu maksimum 0.5A na izlazu, dok USB 3.0 je 0.9A.

Drugačije važi za USB 3.1 (Type-C, fizički manji od klasičnih ulaza – mogu biti ubačeni obostrano), koji na izlazu ima vrednost od čak 5A. Ako imaš računar koji ima ugrađen ovakav ulaz, možeš slobodno da ga koristiš da bi napunio svoju bateriju telefona. Ova verzija USB-a ti omogućuje brzo punjenje mobilnog telefona i možeš da budeš siguran da će baterija ostati “zdrava” (ovo sve važi naravno ako za punjenje koristiš kabl dobrog kvaliteta).

Puni telefon dok je ugašen kako bi počelo brzo punjenje baterije

ugasen telefon

Možda ovo čudno zvuči, ali punjenje baterije mobilnog telefona dok je ugašen može pozitivno da utiče na brzo punjenje baterije (i to značajno). Razlog je skoro pa logičan: ako je mobilni telefon ugašen, to znači da baterija uopšte ne troši energije, tako da sve što stiže iz punjača ostaje u samoj bateriji, bez curenja.

Tako da, jedna odlična tehnika za brzo punjenje baterije jeste da ugasiš telefon pre nego što ga nakačiš na punjač i upališ kada baterija bude puna. Siguran sam da ceš da primetiš razliku u brzini punjenja.

Puni telefon sa uključenim Avionskim režimom

airplane mode

Ako baš nećeš da ugasiš svoj telefon tokom punjenja, ili imaš pametni telefon kojim je onemogućeno punjenje dok ugašen, možeš da ubrzaš proces punjenja uključivanjem Avionski režim.

Ako ne znaš šta je to kada je Avionski režim uključen na tvom pametnom telefonu, ono jednostavno onemogućuje sve funkcije telekomunikacije kao što su: mobilna mreža, mobilni podaci 2G/3G/4G, Wi-Fi, Bluetooth i infracrveni. Znači da ako uključiš ovaj režim, nećeš moći da salješ i primaš poruke, pozive, da surfuješ na internetu ili razmenjuješ medije putem Bluetooth-a.

Sa uključenim avionskim režimom tokom punjenja baterije mobilnog telefona, štedi se energija koja bi se trošila na mrežnim funkcijama, kao i na aplikacijama koje koriste internet u pozadini. Takva štednja direktno smanjuje vreme punjenja baterije.

U slučaju da ne znaš kako da uključiš Avionski režim rada na Android (Samsung, huawei) mobilnom telefonu, jednostavno spusti panel za notifikacije, pronađi i pritisni ikonicu aviona i sačekaj da zasvetli (sličan je proces važi i za iOS mobilne telefone). Da bi isključio, ponovi isto, samo što se ikonica u ovom slučaju gasi.

Drži telefon dalje od izvora toplote

telefon na suncu

Obično, proizvođači pametnih telefona preporučuju da svoj telefon držiš dalje od izvora toplote, npr. sunce, jer će na taj način vek trajanja baterije biti duži. Razlog za to (bez oduživanja) su Li-Ion baterije koje se koriste za današnje mobilne telefone, koje pružaju svoj maksimum pri nižim temperaturama.

Isto to važi i kada je u pitanju brzo punjenje baterije huawei, samsung, iphone. Da bi se ubrzao proces punjenja, potrebno je da držiš telefon na nekom hladnijem mestu, daleko od drugih izvora toplote. Kao što sam već rekao, potrebno je da tokom punjenja držiš svoj telefon daleko od svetlosti sunca, od stvari kao što su peći, ringle ili sličnim toplim izvorima. Veća temperatura uzrukuje “curenje” energije baterije, pa i zbog toga usporava process punjenja iste.

Odvoji telefon od maske kako bi počelo brzo punjenje baterije

telefon s maskom

Kao što sam prethodno rekao, toplota loše utiče na brzo punjenje baterije huawei, samsung, iphone ili drugih telefona, s tim da, neke maske za telefon sprečavaju toplotu, koju telefon stvara tokom punjenja, da se raziđe.

Tako da, pre nego što staviš svoj pametni telefon na punjenje, seti se da ga odvojiš od maske kako bi se ubrzao process punjenja baterije huawei, samsung, iphone ili drugih modela.

Zaključak

Kupili ste sjajan novi telefon i nekoliko meseci kasnije shvatili da nije baš tako brz kao nekada. Svi smo bili tu, a problem nije ograničen na budžetske uređaje – nekoliko vrhunskih telefona su takođe skloni povremenom usporavanju nakon višemesečne upotrebe.

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da vratite svoj telefon punom brzinom. Naveli smo i nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste najbolje iskoristili bateriju svog telefona. Nadamo se da smo vam ovim vodičem pomogli kako bi ubrzali punjenje vašeg huawei, samsung ili drugog telefona.