Kako prebacivati sa memorije telefona na SD karticu – 2023

prebacivanje slika na sd karticu

Ubacio si novu SD karticu u svoj telefon da bi mogao da prebacuješ fajlove, slike, i aplikacije na nju ali ne znaš tačno kako da nastaviš? Hoćeš da premestiš određene aplikacije na microSD karticu kako bi oslobodio memoriju telefona? Nikakav problem. Pomoću uputstva koja sam naveo ovde ispod, znaćeš šta sve treba da uradiš da bi konfigurisao svoju novu microSD karticu.

Memorijska kartica ti omogućuje da znatno proširiš memoriju na svom pametnom telefonu ili računaru. Ona podržava sve vrste datoteka, slika, fajlova a i većinu aplikacija. Zato je korisno imati SD karticu kada je memorija telefona puna ili je veoma mala.

Ako imaš sve što ti treba, dakle jednu microSD karticu i jedan pametni telefon/tablet ili računar koji podžava istu, mogu da ti objasnim u nekoliko minuta, korak po korak, kako funkcioniše prebacivanje na SD karticu. Pokazaću ti kako da to odradiš pomoću običnih alata operativnog sistema  Android, a i korišćenjem eksternih aplikacija (za upravljanje fajlovima) koje se dodatno skidaju. Želim ti ugodno čitanje.

U nastavku možeš kliknuti na linkove iz sadržaja da bi odmah otišao do dela teksta kojeg želiš.

Sadržaj:

Prebacivanje slika i fajlova na SD karticu

Ako imaš slike sačuvane u Galeriji telefona koje hoćeš da prebaciš na memorijsku karticu, prva stvar koju treba da uradiš jeste da proveriš da li na svom uređaju imaš instaliranu aplikaciju za upravljanje podacima. Samsung telefoni raspolažu aplikacijom Moji fajlovi (eng. My files) dok kod Huawei mobilnih telefona je reč o aplikaciji Datoteka, Menadžer datoteka (eng File Manager). Drugi proizvođači takođe imaju svoju aplikaciju za pregledanje fajlova, dok je neki nemaju uopšte.

Nije toliko bitno o kom se uređaju radi, aplikacije koje služe za manipulaciju podataka funkcionišu skoro sve na isti način.
Uzeo sam kao primer jednu ’univerzalnu’ aplikaciju da bi mogao da ti objasnim proces prebacivanja u ovom tekstu.

Pa u slučaju da ne možeš da nađeš aplikaciju za upravljanje podataka u svom telefonu, znaj da postoje razne koje možeš da skineš direktno sa Play prodavnice. Savetujem ti aplikaciju File Manager +, koja pruža jednostavan pregled svih fajlova uređaja na kom je instaliran i omogućuje jednostavno prebacivanje istih.

Da bi instalirao File Manager +, potrebno je prvo da je pronađeš u Play prodavnici pa da pritisneš na dugme Instaliraj. Kada se download završi, otvori aplikaciju i pritisni na prvu ikonicu pod nazivom Main storage (u drugim aplikacijama može da bude samo Storage ili Interna memorija). Ono što se sledeće vidi, je lista svih fascikla i fajlova koja su sačuvana u tvoju memoriju telefona. Fascikle služe da se podaci uredno smeste po kategorijama u memoriju.

Dakle da bi prebacio svoje slike na memorijsku karticu, potrebno je da pronađeš i otvoriš fasciklu pod nazivom DCIM koja sadži sve tvoje slike koje si do sada slikao. Zatim pritisni opet na fasciklu Camera da bi izlistao slike, pa drži prst na jednu bilo koju dok ne pozeleni, da bi je označio. Sada je potrebno da označiš sve slike kako bi posle mogao da ih prebaciš na microSD, pa, ako koristiš aplikaciju File Manager +, pritisni na duplu kocku (spoljašna kocka je tačkasta) koja se nalazi u gornjem desnom uglu, pored zupčanika.      

Kada si označio sve slike, sledeće je da pritisneš u donjem meniju na makaze pod nazivom Move da bi započeo prebacivanje. Sada je potrebno da odabereš lokaciju gde hoćeš da prebaciš slike (u tvom slučaju će biti SD kartica). Otvori meni na tri crtice u gornjem levom uglu pa izaberi SD card pritiskom na istu. Sad kada se nalaziš unutar memorijske kartice, pritisni Paste u donjem desnom uglu i sačekaj nekoliko sekundi kako bi se sve slike prebacile (koje si prethodno označio).  

Prebacivanje fajlova funkcioniše identično kao što je primer koji je gore naveden. Razlikuje se samo direktorijum, koji nije DCIM kao što je slučaj kod slika, nego će biti bilo koja druga fascikla, u zavisnosti od toga gde se nalazi fajl koji hoćeš da prebaciš.
Potrebno je da na isti način označiš fajlove, izabereš Move i prebaciš ih na SD karticu pritiskom na Paste.  

Prebacivanje aplikacija na SD karticu

Android telefoni omogućuju prebacivanje aplikacija na microSD karticu putem “fabričkih” funkcija, znači bez potrebe da se skidaju ili koriste dodatni alati. Nažalost ovo je moguće samo u nekim slučajevima, jer je mnogim aplikacijama onemogućeno prebacivanje istih na memorijsku karticu.       

Da bi prebacio aplikacije Android na SD karticu koristeći samo funkcije koje nudi operativni sistem, potrebno je da otvoriš Podešavanja (ikonica zupčanika) svog telefona, pa da pronađeš stavku Aplikacije (ili Applications, Apps, Application manager, Menadžer aplikacija) i uđeš na istu. Sada obrati pažnju da gore, iznad svih izlistanih aplikacija bude izabrana stavka Sve aplikacije (ili Sve, All apps, All), da bi prikazao sve aplikacije koje su instalirane u telefonu.

Kada si ušao u sve aplikacije, pronađi i pritisni na onu koju hoćeš da prebaciš na SD karticu, zatim izaberi stavku Memorija (eng. Storage) pa pritisni na dugme PROMENI ili CHANGE na engleskom (ovo dugme se neće pojaviti u slučaju da aplikacija ne dozvoljava prebacivanje na memorijsku karticu). Iz prozora koji se otvara izaberi SD karticu (eng. SD card), pa nastavi na dugme PREMESTI (eng. MOVE) i sačekaj nekoliko sekundi da se prebacivanje završi.          

Podesiti SD kao primarnu memoriju za slike

Nakon što si ubacio microSD u svoj Android telefon, ako hoćeš da ti se svaka nova slika sačuva sama na memorijsku karticu umesto na memoriju telefona, potrebno je da postaviš SD karticu da bude podrazumevana skladišna lokacija.

Da bi to odradio potrebno je da otvoriš aplikaciju Kamera, koja je namenjena za slikanje. Pritisni na Podešavanja (eng. Settings) ili na ikonicu zupčanika (razlikuje se u zavisnosti od uređaja koji koristiš). Zatim pronađi stavku Skladišna lokacija (eng. Storage location), pritisni je i izaberi SD kartica (eng. SD card).

Ako si sve odradio kako je gore navedeno, sve tvoje nove slike će automatski biti prebačene na memorijsku karticu u trenutku slikanja.

Prebacivanje na SD kartici pomoću Windows 10

Windows 10 omogućuje prebacivanje na microSD karticu fajlove koji se nalaze unutar memorije računara. Na ovaj način možeš da proširiš memoriju računara u slučaju da je ona mala ili prebaciš fajlove, slike ili muziku namenjeni za tvoj pametni telefon.

Jednom kada si ubacio SD karticu u odgovarajući ulaz računara (uglavnom većina laptopova ima ulaz za običnu SD karticu koja služi kao adapter za  microSD, a takođe postoji i adapter za kartice koji se računarom povezuje na USB) računar će automatski prepoznati memorijsku karticu.

Ako ti se pojavi prozor koji ti nudi formatiranje, ako hoćeš, možeš da pritisnes OK, pa opet na OK da bi obrisao sve sa kartice.

Sada, da bi mogao da prebaciš fajlove na memorijsku karticu, potrebno je da na svom računaru otvoriš This PC (ili takozvani moj kompjuter) i ako je računar dobro učitao SD, videćeš ikonicu pod nazivom SDHC ili nešto slično što podseća na naziv SD kartice.

Kada si pronašao učitanu SD karticu u svom računaru, ako hoćeš, možeš da je formatiraš i obrišeš sve sa nje (ovo se radi da bi se kompletno očistila od ostataka obrisanih fajlova) desnim klikom na ikonicu SD kartice pa izborom Format…. Ili jednostavno možeš da uđeš duplim klikom na ikonicu da bi video koje fajlove mamorijska kartica trenutno sadrži.

Na jednostavan način “povlačenja” fajlova možeš da prebaciš sve ono što želiš na memorijsku karticu (ili pomoću funkcija Kopiraj-Nalepi ili Copy-Paste). 

Jednom kada si prebacio šta si želeo, ubaci microSD u svoj telefon ili koristi je jednostavno kao običnu USB flešku.   

Zaključak

Ako se SD kartica napuni, a ostane vam malo prostora, možete da koristite čitač memorijskih kartica da biste premestili datoteke ili slike na računar. Odatle možete da napravite rezervnu kopiju datoteka ili slika na spoljni disk sa većim kapacitetom ili dugoročno dodate u mrežnu memoriju u oblaku kao što su Google Drive, OneDrive ili Dropbox .

Nadamo se da smo vam pomogli ovim tutorijalom i da ste pronašli sve željene informacije kako prebaciti sa memorije telefona slike i aplikacije na sd karticu.