Kako ažurirati Google Play prodavnicu na novu verziju

Kako ažurirati Google Play prodavnicu

Primetio si da je verzija Play prodavnice na tvom Android telefonu drugačija od verzija drugih mobilnih telefona na koje si naišao? Neke funkcije ili estetske karakteristike se razlikuju na tvojoj Play prodavnici od ostalih? Ako stvari stoje tako, očigledno je da na tvom telefonu nije automatski aplikacija Google Play prodavnice odradila ažuriranje (kao što i kod drugih aplikacija funkcioniše) na novu verziju, dok na ostalim pametnim telefonima jeste.

Da bi rešio ovaj problem, potrebno je da u podešavanjima tvog telefona, u sekciji posvećen aplikacijama, ručno pokreneš ažuriranje Google Play prodavnice na novu verziju… al uzimajući u obzir to da si ovo već znao i probao bez rezultata, zaključujem da se nalaziš ovde zato što si naišao na razne greške ili nefunkcionalnosti u toku radnje. Mada koji god da je tvoj problem, rešenja se nalaze u nastavku ovog teksta, znaj da je proces veoma  jednostavan i da svako može to da uradi pomoću sledeća uputstva.  

Sadržaj:

Kako instalirati ažuriranja za Google Play Prodavnicu na novu verziju

Da bi proverio da li je na tvom telefonu instalirana najnovija verzija Google Playa, potrebno je da otvoriš aplikaciju Play Prodavnicu koja se nalazi na glavnoj strani tvog mobilnog telefona i otvoriš meni koji se nalazi gore levo od ekrana, označen sa tri paralelne crtice. Sada, pronađi stavku Podešavanja (označena je zupčanikom) i pritisni na nju. Sada listaj na dole skoro do kraja, potrebno je da pritisneš na Verzija Play prodavnice kako bi pokrenuo automatsko ažuriranje same aplikacije.

Podesavanja play prodavnice

Ako si pratio korake koje su navedene ovde gore, i ako ti se pri pritisku na stavku Verzija Play prodavnice pojavi poruka Google Play prodavnica je ažurirana, to znači da se na tvom telefonu nalazi najnovija verzija aplikacije. U suprotnom, izbaciće poruku Nova verzija Google Play prodavnice će biti preuzeta i ažurirana i biće ti ponuđeno da nastaviš na dugme Potvrdi.

Play prodavnica je azurirana

U ovom poslednjem slučaju, znači da je za tvoj pametni telefon dostupna nova verzija Play prodavnice, pa će uređaj tom prilikom da pokrene automatsko Google Play prodavnice ažuriranje za aplikaciju.

Ali pazi! Proces ažuriranja Google Play usluge ne počinje u trenutku. Potrebno je da sačekaš nekoliko sekundi, ako ne i minuta, pre nego što skidanje Play prodavnice nove verzije započne. Sve u svemu, potrebno je samo da sačekaš i ništa drugo. Ako nešto pođe po zlu, probaj da restartuješ svoj telefon, pa da ponoviš proces proveravanja verzije koji je naveden gore. Znaćeš da je na tvom telefonu nova verzija Google Play prodavnice onda kada ti se pri pritisku na Verzija Play prodavnice pojavi poruka Google Play prodavnica je ažurirana.   

U slučaju da nisi uspeo da ažuriraš Google Play prodavnicu na novu verziju pomoću uputa koje sam ovde gore naveo, postoji način na koji možeš “ručno“ da isforsiraš ažuriranje brisanjem cache-a (keš) aplikacije, ili u najkritičnijem slučaju i sva prethodna ažuriranja. Ne brini, nije uopšte teško postići ovo poslednje, a tvoj uređaj će ostati bezbedan.

Brisanje cache-a za Google Play prodavnicu

Nećemo da zalazimo puno u detalje što se tiče cache-a, znaj samo da je to mala memorija koja čuva poslednja stanja aplikacije da bi ona mogla brže da se učita svaki put kad je koristiš (u ovom slučaju).

Brisanje cache play prodavnice

Da bi obrisao cache neke određene aplikacije koja se nalazi na tvom telefonu potrebno je prvo da otvoriš Podešavanja i pritisneš na Menadžer aplikacije. Otvoriće ti se lista svih aplikacija koje su instalirane na tvom uređaju, gde treba da pronađeš onu pod nazivom Google Play prodavnica i pritisneš na nju. Zatim pritisni na dugme PRINUDNO ZAUSTAVI da bi prekinuo rad aplikacije u pozadini pa odmah posle dugme OBRIŠI KEŠ MEMORIJU, koje se nalazi malo niže, da bi završio.

Brisanje cache play prodavnice

Ako ne možeš da nađeš dugme OBRIŠI KEŠ MEMORIJU znači da je Android verzija tvog telefona veća od verzije 6.0.

Brisanje cache play prodavnice

U tom slučaju nikakav problem, nakon što si naravno prvo pretisnuo dugme PRINUDNO ZAUSTAVI, potrebno je da otvoriš sekciju Memorija koja se nalazi ispod, gde ćeš naći dugme OBRIŠI KEŠ MEMORIJU koje treba da pretisneš.  

Kada si obrisao keš memoriju za Google Play prodavnicu, potrebno je da isto to uradiš i sa aplikacijom Google Play usluge, koju možeš da pronađeš u odeljku aplikacije u podešavanjima, koraci su isti kao i prethodni gore.

Nakon što si sve odradio, kada ponovo pokreneš Play prodavnicu, moguće je da će biti potrebno da se opet uloguješ na svoj Google nalog kako bi normalno nastavio korišćenje aplikacije.  

Brisanje prethodna ažuriranja

Ako još nisi uspeo da rešiš svoj probem ažuriranje Play prodavnice, savetujem ti u tom slučaju da probaš da obrišeš sva prethodna ažuriranja za tu aplikaciju kako bi ih ponovo kasnije instalirao.

Deinstaliranje azuriranja play prodavnice

Da bi obrisao prethodna ažuriranja za Play prodavnicu, potrebno je kao prvo da otvoriš Podešavanja tvog Android telefona i uđeš u Aplikacije. Pronađi aplikaciju Google Play prodavnica i otvori je pritiskom na istu. Sledeće je da pritisneš dugme Deinstaliraj dopune pa zatim na OK kako bi vratio Play prodavnicu na osnovna podešavanja.

Brisanje prethodna azuriranja play prodavnice

Ako je Android verzija tvog telefona 6.0 ili više, da bi pristupio dugmetu Deinstaliraj dopune potrebno je da prvo pritisneš na  3 tačkice koje se nalaze gore desno kako bi ti se pojavilo ono što ti je potrebno, pa zatim pritisni Ok.

Sačekaj nekoliko sekundi da se sva prethodna ažuriranja obrišu. Nakon toga, ako ti je automatsko ažuriranje aplikacije isključeno, probaj opet da sam pokreneš ažuriranje Google Play prodavnice usluge kao što je objašnjeno gore.

Zaključak

Google Play prodavnica objavljuje često ažuriranje, što je odlična vest. Ne baš sjajna vest je da će biti potrebno nedeljama ili nekima čak i duže kako bi završili ažuriranje Google play usluge na novu verziju. Osnovna funkcionalnost se nikada ne menja, tako da zaglavljenost na starijoj verziji nije tako loše. Međutim, razumemo potrebu da na svom uređaju nabavite najnoviju i najveću verziju.