Kako urediti sliku – besplatni online programi za obradu slika

Hoćeš da na svojoj fotografiji središ neki detalj koji kvari sliku? Možda jednostavno hoćeš da dodaš neki filter ili efekat da bi prolepšao izgled ali nikad nisi znao da mogu koristiti besplatni online programi za obradu slika? Ne brini, pobrinuo sam se da izdvojim najbolje online alate i objasnim ti u par koraka kako možeš uredjivati sliku bez potrebe da instaliraš teške programe u tvom računaru.

Reč je o nekim online servisima koji ti omogućuju retuširanje slika pomoću alata za crtanje, kolaž, efekte za promenu boja ili distorziju slika. Sve što je tebi potrebno da bi mogao da koristiš ove usluge jeste pretraživač koji podržava Flash Player (npr. Chrome, Firefox, Microsoft Edge).

Ovakvih sajtova ima raznih, onih koji raspolažu funkcijama za retuširanje i naprednije alate, u stilu Photoshop, dok neki imaju efekte već spremne koje aktiviraš bukvalno jednim klikom (npr. kao efekte sa Instagrama). Naravno mogu se naći i oni sajtovi gde možeš da praviš smešne fotomontaže, ali idemo redom. U nastavku možeš naći razne sajtove za uređivanje slika, manje više objašnjeno kako se koriste.

Index:

Pixlr Editor

Pixlr Editor ti omogućuje kao program za uređivanje slika pomoću funkcija i alata sličnih onima sa klasičnog Photoshopa (možeš da pogledaš ovde ako ne znaš kako funkcionišu neki od osnovnih alata Photoshopa, nazivi su isti i na Pixlr Editor).
Ovaj sajt za rad sa slikama je koristan ako hoćeš da se baviš sitnim detaljima, znači ako želiš da krajnji rezultat bude što više onako kako si ga ti zamislio. Mogućnosti su razne sa interfejsom profesionalnog izgleda. Tu su slojevi, maske, manualno podešavanje boje itd.

Kada se Pixlr Editor učita, gore levo na File možeš da otvoriš novi dokument. Biraj između New image… (za novu praznu sliku), Open image… (da bi otvorio neku sliku iz memorije računara) ili Open image URL… (ako imaš link slike sa interneta).
Imaš mogućnost i da promeniš jezik u gornjem meniju na Language, ako poznaješ neki od ponuđenih.

Sumo Paint

Još jedan veoma koristan online program za obradu slika jeste upravo Sumo Paint. Kada si se povezao sa sajtom, idi na Try Online, ako ne planiraš da skineš aplikaciju na Download, zatim aktiviraj Flash Player tvog browsera, spuštajući stranicu niže na stavku ACTIVATE FLASH i, za kraj, dozvoli pokretanje na Allow (dozvoli). Ponovo skrolaj malo na dole i sačekaj da se program pokrene.

Ako hoćeš da uređuješ neku svoju sliku, klikni na File gore levo i idi na Open from My Computer, da bi izabrao sliku sa svog računara. Ili jednostavno idi na New Image da bi napravio praznu stranicu.

Sa leve strane možeš da primetiš razne klasične alate za crtanje (za nake je potrebna PRO verzija), sa desne strane paletu sa bojama i slojeve, a u gornjem delu se nalaze filteri i efekti za rad sa bojom slične Photoshop-u.
Zanimljiva stvar Sumo Paint-a jesu široki izbor oblika četke za crtanje, kojima možeš da podesiš veličinu, orijentaciju, rasipanje itd. Da bi mogao da ih koristiš, prvo treba da izabereš Brush Tool iz panela sa alatima. Zatim, u gornjem delu, na padajućem meniju pod nazivom Brush,  izaberi oblik četkice i podesi joj stil kakav želiš da bude.

FotoFlexer

FotoFlexer je još jedan poznati servis za uređivanje slika online. Poveži se sa sajtom i klikni na Upload Photo da bi izabrao sliku sa svog računara, ili izaberi jednu od ponuđenih platformi, kao što su Facebook ili Picasa, sa kojih možeš da skineš svoju sliku i uređuješ. Nemoj da zaboraviš da ova aplikacija koristi Flash za pokretanje.

Kada si upload-ovao sliku i počneš sa radom, moćićeš da primetiš jednostavnost u korišćenju ove aplikacije. Ali nemoj da te ovo zavarava, FotoFlexer može da bude dosta korisna alatka za rad sa slikama, sa sve slojevima i moćnim alatima kojima raspolaže.

Između ostalim karticama, Basic sadrži sve ono što ti treba za brzu promenu od kojih Crop (isecanje), Resize (promena veličine), Rotate (rotiranje), Flip (efekat ogledala) ili Ađust Hue, saturation and lightness (nijanse, zasićenost i osvetljenje).

Na kartici Effects možeš da nađeš razne efekte koje aktiviras jednostavno jednim klikom. Svaki od njih ima svoje karakteristike koje možeš manualno da menjaš jednom kada postaviš željeni efekat.
Kartica Decorate sadrži alate za postavljanje teksta, crteža ili okvira za slike.

Kada si zadovoljan svojim promenama, sačuvaj sliku na Save, koji se nalazi gore levo, izaberi JPG ili PNG format pa pritisni Save To My Computer.

PickMonkey

Ako nemaš potrebu da previše ulaziš u detalje sa uređivanjem svoje slike, nego želiš samo da dodaš neki filter ili efekat kako bi samo ulepšao celokupni izgled, možeš da se obratiš online aplikaciji PickMonkey. Možeš da koristiš ovaj program za obradu slika besplatno ali su neki filteri dostupni samo ako platiš mesečnu pretplatu od $7.99 mesečno (prvih 7 dana besplatno).

PickMonkey nudi veoma intuitivan interfejs, pa i nije potrebno da puno ulazimo u detalje istog. Da bi radio na ovoj aplikaciji, poveži se sa njenim internet sajtom. Pritisni dugme Edit a Photo – aktiviraj Flash – i sačekaj da se program učita. U gornjem meniju, na Open new, izaberi da li ćeš da upload-aš  sliku iz svog kompjutera ili iz nekog eksternog servisa.

Na levoj strani raspolažeš svim funkcijama ovog sajta: efekti, filteri, okviri, alati za crtanje i drugo. Kada si zadovoljan svojim promenama, sačuvaj sliku klikom na Save u gornjem meniju, pa izaberi formati koji želiš.

pho.to

Ako hoćeš samo da primeniš neki efekat na sliku u stilu fotomontaže, poveži se sa internet sajtom pho.to. Ovaj servis ti omogućuje da svoje slike staviš u različite scenarije, pozadine i okvire sa savršenim krajnjim izgledom. A za to je potrebno samo par klikova.

Fotomontaže koje mogu da se izvedu na ovom sajtu podeljene su u kategorije: Realistic Photomontage gde svoju sliku možeš da ubaciš u različite kontekste (od grafita na zidu do ukrasne kugle za božić); Face in Hole Effects da bi svoje lice postavio umesto lika neke poznate ličnosti i slično; Human-to-Animal Montages efektima kojima je moguće zameniti lice neke životinje sa ljudskim likom; Background Effects da bi dodao neku pozadinu i mnogo još drugih efekata.

Jednom kada si izabrao fotomontažu koja ti se sviđa, klikni na dugme from computer , by URL ili from Facebook i izaberi neku sliku iz svog kompjutera, iz nekog drugog sajta ili sa Facebook-a. Sačekaj nekoliko sekundi da  sistem obradi zahtev i, kada se obrađena slika pojavi na ekranu, klikni na narandžasto dugme Save & Share da bi sačuvao sliku. Zatim pritisni ikonicu za Download, pa desni klik na sliku koja će da se pojavi i pritisni Save image as…(sačuvaj sliku kao) da bi sačuvao sliku u svom računaru ili izaberi neku društvenu mrežu da bi je objavio na istu.

Pixlr Express

Pixlr Express je “lakša” alatka za uređivanje slike od gore navedenog Pixlr Editor zato što omogućuje primenu efekata, kolaž, filtera i korekcija sa samo jednim klikom.

Da bi koristio ovaj servis, poveži se sa njegovim internet sajtom, zatim biraj između:

  • Browse – Da bi izabrao neku sliku iz svog računara;
  • Open URL – Da bi uneo adresu neke slike koja je već na internet-u;
  • Webcam – Da bi slikao kamerom;
  • Collage – Da bi pokrenuo mod za kolaž.

Ako si rešio da uređuješ neku sliku koja se nalazi na tvom računaru ili nekom eksternom sajtu, sve što treba da uradiš jeste da odlučiš koji efekat želiš na karticu Effect ili biraj Ađustment da bi koristio alatke za korekciju. Sve ostalo je intuitivno.

Ako si odlučio da koristiš svoju web kameru, klikni na Allow da bi dozvolio korišćenje kamere, pa uslikaj i postavi efekte koje želiš.

Ako si se opredelio za kolaž, prvo izaberi strukturu na Layout, zatim klikći na određene ćelije da bi redom dodavao slike.

Yogile

Ova aplikacija ti omogućuje dodavanje efekata na način na koji dodaješ efekte na Instagram-u, samo što u ovom slučaju koristiš kompjuter. Uđi na sajt Yogile, pa klikni na plavo dugme Click here to choose photos i izaberi sliku iz svog računara.

Zatim klikni na zeleno dugme Start Uploading da bi poslao sliku na server, pa na sledećoj stranici izaberi efekat koji želiš od ponuđenih. Klikni na Save, zatim na more pa download da bi sačuvao sliku.

Webcam Toy

Još jedan sajt koji omogućuje dodavanje efekta jednim klikom jeste Webcam Toy, koji omogućuje snimanje kamerom sa uključenim efetkom.

Kada si ušao na sajt, klikni na roze dugme Ready? Smile! koji se nalazi na sredini. Zatim dozvoli sajtu korišćenje web kamere na Allow (dozvoli), izaberi efekat koji ti se najviše sviđa i pritisni roze ikonicu kamere da bi uslikao.

Klikni na dugme Save da bi sačuvao sliku u svom računaru ili pritisni na dugma za Facebook ili Twitter da bi podelio na mreži.

Zaključak

Za početnike i ne-fotografe online programi za obradu slika poput Photoshopa i Lightroom-a mogu se izgledati prilično zastrašujuće a to čak i ne uzima u obzir njihove troškove. Ali ono što mnogi ignorišu jesu besplatni online programi za obradu slika koji su dostupni na internetu. Bez obzira na vaše veštine, potrebe i ciljeve, ovi programi za obradu slika će vam omogućiti da svoje slike podignete na viši nivo i postignete profesionalan izgled uz minimalni napor. Ovim besplatnim programima za obradu slika možete obaviti veliki deo posla.