Kako instalirati i koristiti Messenger bez Facebooka 2024

instalirati i koristiti Messenger bez Facebooka

Odlučio si da ne želiš više da koristiš Facebook i hoćeš da ga obrišeš, ali ti je potrebno da sačuvaš kontakte koje imaš na njemu jer je to jedini način na koji možeš da se čuješ sa određenim ljudima? Pomislio si da sigurno postoji neko jednostavno rešenje za to, pa evo tebe ovde, na ovom sajtu, pitajući se da li postoji neki način kako možeš obrisati Facebook a da nastaviš korišćenje messengera. Odgovor je pozitivan, a ja ću u nastavku da ti objasnim korak po korak kako da koristiš messenger bez facebooka.

U sledećem tekstu, potrudiću se da ti što jednostavnije objasnim, korak po korak, kako možeš da nastaviš korišćenje aplikacije messenger nakon brisanja Facebook naloga. Nemoj da misliš da je ta radnja toliko teška, jer u suštini, potrebno je samo da obrišeš Facebook, a messenger ostaje tu gde jeste.

Biće ti objašnjeno i to kako možeš koristiti Messenger bez Facebook naloga, još jedna radnja koja ne bi trebala da predstavlja ikakav problem. Potrebno je samo da imaš jedan običan smartfon, sim karticu i internet konekciju kako bi mogao da skineš aplikaciju sa Play Store-a.
Ako te zanima nešto od gore navedenog, nastavi sa čitanjem i razjasni šta te buni.

Sadržaj:

Šta je i kako funkcioniše Messenger

messenger-app

Messenger je servis za četovanje (kao što su WhatsApp i Viber), u vlasništvu kompanije Facebook, koja nudi mnogo više od samo pisanje poruka.
Facebook i Messenger su dva odvojena sajta, što znači da nema potrebe da budeš ulogovan na Facebook ili čak ni da imaš Facebook nalog, da bi mogao da koristiš ovu aplikaciju.

Da bi koristio ovu aplikaciju, potrebno je da je skineš na svom telefonu/tabletu. Postoji i verzija aplikacije za desktop računare. Imaš mogućnost da biraš da li ćeš da koristiš Messenger pomoću Facebook naloga ili broja telefona. Ako se odlučiš da spojiš nalog sa svojim Facebook profilom, Messenger koristi sve tvoje informacije sa Facebook-a da bi podesio tvoj Messenger nalog (informacije kao što su prijatelji, slika profila itd.).
Aplikacija Messenger može i da sinhronizuje kontakte iz tvog telefona isto kao što je reč i o Facebook prijateljima.

Kako obrisati Facebook a nastaviti korišćenje Facebook Messenger

Pre nego što ti objasnim kako da ukloniš svoj Facebook nalog i nastaviš korišćenje aplikacije Messenger, bitno je da znaš da postoje dva načina za brisanje Facebook-a:
Ako trenutno deaktiviraš svoj Facebook nalog, to znači da nećeš više biti vidljiv prijateljima ili bilo gde drugde na Facebook-u. Facebook će sačuvati sve tvoje slike, postove, dakle ceo tvoj profil, u slučaju da se kasnije opet odlučiš povratku ove društvene mreže, a postupak vraćanja je vrlo jednostavan.
U slučaju da želiš da totalno eliminišeš svoj Facebook nalog, znaj da u roku od 90 dana, od tebe i tvog profila neće više biti ni traga na ovoj društvenoj mreži.

Dakle, da bi deaktivirao svoj Facebook nalog preko svog kompjutera potrebno je da, dok si na Facebook-u, klikneš na strelicu gore desno i uđeš u podešavanja. Obrati sada pažnju da u levoj koloni bude selektovana kartica Opšte. Ovde možeš promeniti ime, korisničko ime..ali za deaktiviranje Facebook-a treba nam opcija Upravljanje nalogom, pa na tu stavku klikni Izmeni. Zatim spusti se još malo dole i klikni na plavi link Deaktiviraj nalog.
Biće ti zatraženo da ukucaš svoju šifru radi sigurnosti, pa klikni na plavo dugme Nastavi.

Na stranici koja će ti se pojaviti, biće ti zatraženo da izabereš razlog zašto želiš da deaktiviraš Facebook, klikni na kružić koji odgovara najviše tvom razlogu i otvoriće ti se mali prozorčić, ti samo klikni na dugme zatvori, zatim skrolaj skroz dole dok ne vidiš plavo dugme Deaktiviraj. Klikni na to dugme i opet će ti se pojaviti mali prozorčić gde treba da klikneš na plavo dugme Deaktiviraj Sada (ili Deactivate Now).

Tvoj Facebook nalog je deaktiviran. Ako probaš sa svog telefona da uđeš na Messenger, videćeš da su svi tvoji Facebook kontakti tu i da možeš normalno da nastaviš korišćenje aplikacije (isto možeš i sa verzijom aplikacije za desktop računare).
..i ne brini, tvoj profil nije više vidljiv na Facebook-u.

Kako instalirati i koristiti Facebook Messenger bez Facebook naloga

Ako nikad ranije nisi koristio Facebook pa s tim ni nemaš nikakav Facebook profil, ili si već ranije obrisao svoj nalog totalnim eliminisanjem profila i ne planiraš da napraviš novi, sledeće što trebaš da uradiš da bi mogao da koristiš aplikaciju Facebook Messenger i započneš dopisivanje sa svojim prijateljima, upravo bez potrebe ikakvog Facebook naloga.

Kao prvo, ako već nisi, treba da instaliraš Facebook Messenger na svom mobilnom telefonu (Android, iOS ili Windows Phone). Otvori aplikaciju i unesi svoj broj telefona (taj na kom ćeš koristiti Messenger) i pritisni na dugme Nastavi (ili Continue). Jednom kada si to uradio, stići će ti SMS poruka sa jednim kratkim brojem koji ćeš trebati da uneseš u Messenger aplikaciju radi verifikacije broja.

Posle toga, sve je spremno i možeš koristiti messenger bez facebooka. Možeš dodavati nove prijatelje tako što ćeš uneti njihov broj telefona i započeti četovanje sa njima.  

Zaključak

Mnogi ljudi smatraju da je samostalna aplikacija za Facebook Messenger nepotrebna, ali u nju je ugrađeno puno korisnih funkcija i funkcionalnosti. Danas je Facebook Messenger učinio još korisnijim omogućavajući bilo kome da ga koristi, sa ili bez Facebook naloga.

Možete preko Messenger da šaljete fotografije, video snimke, započinjete grupne četove i koristite glasovne i video pozive bez ikakvog prijavljivanja na Facebook nalog. Naravno, imati Facebook nalog i dalje ima neke prednosti, poput mogućnosti slanja Facebook prijatelja, pregledavanja prošlih Facebook poruka i pristupa porukama sa mutli uređajima. Možete besplatno da instalirate Facebook Messenger za iOS u App Store, a za Android u Google Play Store.