Kako pojačati WiFi signal – 2023

Kako pojačati WiFi signal

Tvoj WiFi signal radi slabije nego što bi trebalo pa te zanima kako pojačati wifi signal? Primetio si da je konekcija WiFi signala u kući slabija u nekim sobama od drugih? Normalno je to kada se radi npr. o nekoj spratnoj kući pa je onda ruter udaljeniji u nekim delovima pa i s tim slabiji signal. Ili može da bude da je kuća napravljena od debljih zidova koji mogu drastično da smanje signal tvoje WiFi konekcije.

Koji god da je razlog, nalaziš se ovde zato što te zanima kako pojačati WiFi signal svoje internet konekcije. Postoje razni načini kako možeš da rešiš problem slabljenja WiFi signala u kući i u ovom tekstu ćeš naći dva: besplatan način, koji se zasniva na preuzimanju određenih mera i način “na plaćanje”, korišćenjem uređaja koji služe za proširenje signala kao što radi pojačivač WiFi signala (eng. repeater).

Ostaje ti da nastaviš sa čitanjem i da sam odlučiš koji ćeš od mojih saveta da primeniš kako pojačati Wifi signal u kući. Sve je jasno i detaljno objašnjeno, a i radi se o temi koju može svako da razume bez obzira na znanje u tehnologiji. Sa ovim tekstom ćeš sigurno znati na kraju kako pojačati WiFi signal i garantujem da ćeš uspeti da rešiš svoj problem.

Indeks:

Pojačati Wifi signal besplatno

Pre nego što se odlučiš za kupovinu nekog uređaja kao što je pojačivač WiFi signala da bi proširio svoju internet konekciju u stanu ili kući, postoje par drugih jednostavnih rešenja koje možeš da primeniš da bi na kraju došao do tog istog rezultata, bez ulaganja novca.

Pojačati WiFi signal pomoću ovih “besplatnih” načina je moguće samo ako je problem tvog slučaja ne previše kritičan, što znači da je udaljenost koju WiFi signal treba da pokrije ne više od nekoliko metara ili ako ti je potrebno samo neko kratkotrajno rešenje.

Postavi ruter na najboljem mestu

Ako živiš u nekoj velikoj kući, spratnoj, i pitaš se kako možeš pojačati WiFi signal u kući a da nisi obratio pažnju na to gde si postavio i kako si pozicionirao ruter, znaj da ima velike šanse da ćeš rešiti svoj problem za čas.

I ako ti zvuči čudno, veoma je bitno to gde ruter stoji u kući. Osiguraj se da se on nalazi uvek negde što bliže centru kuće, tako da se signal može širiti ravnomerno u svakom delu i svakoj sobi, bez gubitka signala, što bi bio slučaj kada bi se on nalazio u nekom ćošku, pa bi onda delio svoj signal sa komšijama.

Ako te u pozicioniranju sprečava dužina Ethernet kabla, pa da ti onemogući pomeranje rutera dalje od mesta gde se već nalazi, savetujem ti da nabaviš ili da kupiš neki duži (nije previše skup) kabl, toliko da ti omogući pozicioniranje rutera tačno na centar kuće.    

Takođe je bitno da ruter uvek ima mesta oko sebe pa da može da “diše”, što znači da ne treba da se nagomilaju stvari oko njega, pogotovo ne one metalne koje mogu da ometaju signal kao npr. televizor. Isto tako gledaj da postaviš svoj ruter na nekom višem mestu iz razloga što na taj način postoji manje šanse da će nešto da ometa signal na putu ka tvom uređaju.

Još jedna stvar na koju bi trebao da obratiš pažnju, koja može da utiče manjim delom na jačinu i kvalitet signala, jesu antene na ruteru. U slučaju da ruter raspolaže sa dve antene (većina), gledaj uvek da jedna bude pozicionirana ka gore, dakle vertikalno, a jedna na stranu, tj. horizontalno, tako da zajedno formiraju ugao od 90 stepeni. Na taj način se signal širi u svim pravcima jednakim intenzitetom.

Povećaj ručno WiFi signal

Ako hoćeš pojačati WiFi signal ali misliš da ono što tebi treba nije previše zahtevno, možeš da se odlučiš za jedan rudimentalni način koji zahteva samo makaze, limenku ili aluminijsku foliju i par minuta vremena koji će ti trebati za konstruisanje. Pogledaj ispod primer kako napraviti pojačivač wifi signala.

U pitanju je simulacija rada jedne satelitske antene, što znači pojačavanje i usmeravanje WiFi signala metodom parabole. Na ovaj način možeš da pojačaš svoj WiFi signal dovoljno da povećaš domet do kraja dvorišta npr., ne više od toga. Ali u svakom slučaju radi.

Da bi napravio svoju “satelitsku antenu” za pojačavanje WiFi signala u kući potrebno ti je samo par minuta vremena, makaze, limenka ili aluminijumska folija. Ako hoćeš detaljnija uputstva za konstruisanje nečeg sličnog ovome, možeš da pogledaš sledeći klip od mnogih kako napraviti pojačivač wifi signala koji se nalaze na Youtube-u.

Kako pojačati WiFi signal ulaganjem novca

Ako je sve prethodno nedovoljno za tvoje zahteve, najjefikasniji način za pojačavanje WiFi signala jeste kupovina pojačivača WiFi signala (eng. repeater)ili, za  najveći domet, ugrađivanjem takozvanog mesh sistema sa pomoćnim ruterima.

Pojačivač WiFi signala

Pojačivač WiFi signala je uređaj koji “skuplja” WiFi signal neke konekcije poslate sa nekog određenog rutera, i pojačava ga, tj. šalje dalje WiFi signal koji je pokupio od tog rutera (ponaša se kao dvojnik rutera na koga je nakačen). Što znači da korišćenje ovakvog uređaja može povećati duplo (manje više, u zavisnosti od kvaliteta pojačivača) domet tvoje WiFi konekcije, u smeru gde je pojačivač WiFi signala postavljen.

Ovakvih uređaja ima raznih veličina i izgleda i na ovaj način rešite problem kako povećati domet wifi rutera. Uglavnom su manjih dimenzija, kompaktni su i uključuju se direktno u utičnicu za struju, dok neki liče u potpunosti u izgledu i strukturi na jedan običan ruter, što znači da mogu da zauzimaju više mesta. Da bi se iskoristila u potpunosti snaga pojačivača, potrebno je postaviti ga tamo gde je WiFi signal rutera i dalje snažan, a ne previše daleko od mesta gde WiFi signal ne dostiže.

Konfigurisanje jednog pojačivača WiFi signala je veoma jednostavno. Potrebno ga je uključiti u utičnicu za struju, povezati ga sa računarom ili laptopom putem ethernet kabla, ukucati u pretraživač IP adresu pojačivača naznačenu u uputstvu (npr. 192.168.1.99) i pristupiti kontrolnom panelu uređaja.

Iz kontrolnog panela pojačivača WiFi signala je potrebno povezati se na WiFi signal rutera (pomoću zaštitne šifre tvoje WiFi konekcije) i uređaj je spreman da proširuje signal.
Nakon toga, da bi koristio prošireni signal tvoje WiFi konekcije, potrebno je jednostavno da se povežeš sa pojačivačem na način na koji se povezuješ na bilo koju drugu WiFi konekciju (naziv konekcije je onaj koji si postavio u kontrolnom panelu pojačivača, šifra takođe).Nadamo se da smo vam pomogli ovim primerom kako povećati domet wifi rutera

Ugrađivanje mesh sistema

Ako ti je potrebno da proširiš WiFi signal na veće daljine, tj. u veoma širokom prostoru, ono što je tebi potrebno jeste ugrađivanje jednog mesh sistema. Ovaj sistem se sastoji od više rutera koji, strateški postavljeni, služe kao sateliti koji međusobno komuniciraju i stvaraju mrežu WiFi signala poslatu s jednog običnog rutera.

Ima raznih izgleda i veličina, ali uglavnom imaju sličnosti sa jednim običnim kućnim ruterom. Razlikuju se od pojačivača signala tako što im se konekcija ne deli na dve različite zone, već uređaji mesh sistema komuniciraju zajedno i šalju međusobno konstatnu konekciju jednake brzine, bez prekida signala prelaskom iz jedne zone u drugu.

Postoje razni sistemi mesh u prodaji, različite cene u zavisnosti od potreba i kvaliteta uređaja. Ako te zanima možeš pogledati sledeći od mnogih koji su na prodaju na našem tržištu.

Zaključak

Uz ove savete, trebalo bi da rešite problem i naučite kako pojačati wifi signal u kući bez kupovine novog rutera. Nakon što napravite sve potrebne promene za optimizaciju, u nastavku testirajte brzinu interneta.