Kako slikati ekran Windows računara – korak po korak

Zanima te kako slikati ekran svog Windows računara ali ne znaš kako da to uradiš? Nemoj da brineš, veoma je jednostavna operacija i lako se nauči čak i ako se uopšte ne razumeš u tehnologiju. Potrebno je samo da pročitaš tekst u nastavku da bi shvatio koliko ustvari slikati ekran na kompjuteru ne bi trebalo da predstavi problem.

U prvom delu potrudio sam se da što jasnije i jednostavnije objasnim to kako uslikati ekran na Windows računaru svih verzija, tako da svako može da shvati i nauči razne načine da dođe do tog jednog cilja. U pitanju su neke osnovne opcije koji sam Windows nudi u osnovnoj specifikaciji, ili eksterni programi koji ti omogućuju slikanje ekrana na kompjuteru u delovima ili dodavanjem nekog crteža kao što su linije ili strelice. 

Ako ti nešto nije jasno potrebno je samo da nastaviš sa čitanjem, naći ćeš sve informacije koje su ti potrebne da bi znao kako slikati ekran na laptopu ili kompjuteru .    

Index:

Kako slikati ekran na kompjuteru pomoću tastature

Windows po osnovi nudi slikanje ekrana na kompjuteru ili laptopu pritiskom jednog dugmeta tastature ili kombinacijom nekih.

Windows XP i ostale novije verzije omogućuju slikanje celog ekrana jednostavnim pritiskom dugmeta Print Screen (PrtScn ili stamp). Na taj način se slika sačuvava na takozvani clipboard (sačuvana u pozadini) pa je potrebno samo da se ona nalepi na neki program za crtanje i grafiku kao što je npr. Paint, koristeći jednostavnu komandu Nalepi (Paste) ili prečicom na tastaturi Crtl+V. Za kraj je potrebno da sačuvaš tu sliku na File pa Save As u jednom od raznih formata za slike (JPG, PNG itd.).

Windows 8 ili Windows 10 omogućuju jednostavniji način slikanja ekrana, od prethodnih verzija Windows-a, pomoću dugmeta tastature, a i drugih prečica koji olakšavaju posao stiskajući istovremenom kombinaciju dugmeta:

  • Windows dugme + Print Screen je kombinacija dugmeta koja uslikava ekran i automatski sačuvava sliku u PNG formatu unutar fascikle Slike (Pictures);
  • Windows dugme + shift + S je unapređeni način u odnosu na predhodni i omogućava slikanje određenog dela ekrana ili prozora. Pritiskom ove kombinacije dugmeta zamagli se ekran i omogućeno ti je da prevučeš mišem i nacrtaš pravougaonik koji će uslikati deo ekrana unutar nacrtanog pravougaonika. Uslikani deo ekrana bude onda sačuvan na clipboard (u pozadini) pa je onda potrebno da nalepiš i sačuvaš sliku u nekom alatu za crtanje i grafiku kao što je npr. Paint.
  • Alt + Print Screen kombijacija dugmeta koja uslikava prozor koji je ispred svih (prozor na kom radiš) i sačuvava sliku na clipboard, pa je opet potrebno da nalepiš i sačuvaš sliku u nekom alatu za crtanje i grafiku.     

Kako slikati ekran na kompjuteru pomoću programa

Ako te zanima kako možeš uslikati ekran na laptopu ili kompu pomoću nekog programa za slikanje ekrana nastavi sa čitanjem i saznaćeš za dva koja olakšavaju sav posao. Prvi program koji služi za slikanje ekrana je ustvari alatka koja je sistemski ugrađena u operativnom sistemu počevši od verzije Windows 7 pa na gore.
Drugi program za slikanje ekrana na računaru je takođe alatka, ali koju je potrebno skinuti, i ona nudi razne opcije vezane za uslikavanje ekrana.

Snipping tool   

Prvi program za slikanje ekrana na kompu jeste Snipping Tool. Jednostavno potraži naziv programa u pretrazivaču za Windows i videćeš da je tu.

Ovaj mali program ti omogućuje slikanje celog ekrana, jednog prozora ili dela ekrana pomoću par jednostavnih klikova. Odmah nakon uslikavanja moguće je koristiti opcije ovog programa za označavanje ili crtanje slobodnom rukom preko uslikanog dela ekrana na kompu.

Da bi uslikao ekran na laptopu ili kompu pomoću ovog programa idi na New i zatim pritisni i drži levi klik pa nacrtaj pravougaonik koji predstavlja deo ekrana koji želiš da uslikaš. Kada pustiš levi klik pojaviće ti se prozor sa uslikanim delom ekrana koji možeš da “personalizuješ” na Pen ili Highlighter pa da sačuvaš na File -> Save Snip u nekom od formata (JPG, PNG, BMT itd).

Lightshot

Ako mislis da program za uslikavanje ekrana koji Windows nudi ima premalo opcija, savetujem ti onda da se povežeš sa sledećim sajtom i skineš besplatni program Lightshot koji je namenjen upravo kako slikati ekran na kompjuteru i izmenu slike.

Lightshot je idealan program koji olakšava maksimum operaciju uslikavanja ekrana na kompu. Dostupan je za Windows i iOS, ili kao dodatak za Operu, Chrome, IE ili Firefox, a što je najbitnije, dostupan je i na srpskom jeziku. Nakon uslikavanja ekrana na računaru ili dela istog, moguće je u istom trenutku izmeniti sliku crtanjem preko nje slobodnom rukom, dodavanjem simbola, teksta ili nečeg drugog.

Da bi skinuo ovaj program potrebno je prvo da se povežeš sa gore navedenim sajtom i pritisneš zeleno dugme Download for Windows. Nakon toga, pokreni fajl setup-lightshot.exe koji si upravo skinuo i prihvati pokretanje instalacije na Yes. Zatim izaberi jezik Srpski pa nastavi na OK. Sledeće je da izabereš Prihvatam ugovor i pretisneš dugme Dalje pa na Završi da bi završio sa instalacijom. 

Da bi započeo korišćenje, tj da bi mogao uslikati ekran na komjuteru pomoću ovog programa, potrebno je jednostavno da pritisneš dugme na tastaturi Print Screen ili da pretisneš ikonicu programa Lightshot koja se nalazi dole desno pored sata (ako je ne vidiš klikni prvo na strelicu).
Kada to uradiš, potamni ekran i možeš da nacrtaš pravougaonik koji predstavlja deo ekrana koji hoćeš da uslikaš pritiskom i držanjem levog klika miša.

Kada nacrtaš pravougaonik i pustiš levi klik, pojaviće ti se prozorčić sa menijem Lightshot-a i raznim opcijama koje možeš da izabereš. Ako uhvatiš ivice pravougaonika kojeg si nacrtao, možeš da povećaš ili smanjiš površinu pravougaonika slike ekrana. Sa desne strane uslikanog dela se nalaze opcije za crtanje slobodnomrukom, linija, strelica, markera, pravougaonika, teksta i za kraj možeš i da biraš boju svega toga.

U donjem delu menija se takođe nalaze razne opcije: prva, najzanimljivija, kada je izabereš dobiješ link uslikanog dela ekrana koji možeš da kopiraš i šalješ drugima kako bi oni videli šta si uslikao. Dalje opcije su deljenje na socijalnim mrežama, pretraživanje slične slike (uslikanog dela ekrana) na Google-u, štampanje, kopiranje i za kraj snimanje. Još jedna opcija Lightshot-a jeste uslikavanje celog ekrana pritiskom istovremeno Shift + Print Screen. Slika se automatski sačuvava u Documents -> Lightshot.

Zaključak

Ne može proći dan a da ne snimim ekran na nečega na računaru. Bilo da je u pitanju posao, neki video koji želim podeliti sa prijateljima. Windows daje vam mnogo načina za pravljenje brzih snimaka ekrana bilo čega, od brzih prečica na tastaturi do ugrađenih alata za snimanje, beleški ekrana i snimaka ekrana na kompjuteru. Nadamo se da smo vam pomogli i da će vam naš vodič kako snimiti ekran na kompjuteru ili laptopu olakšati posao.