Kako napraviti Facebook stranicu

Upravo si napravio sopstvenu web stranicu na internetu ili svoj blog i jedva čekaš da tvoju stranicu poseti veliki broj posetioca? Preporučujem ti da napraviš svoju stranicu na Facebook–u.
Nema potrebe da za tvoj blog ili stranicu platiš neki veći broj novca da bi se malo promovisao. Jedino što ti treba jeste malo aktivnosti i marketinga na društvenim mrežama.
U dobu u kojem živimo najbolje za marketing i promovisanje tvojih aktivnosti jeste Facebook „fan“ page. Gde možeš svakodnevno obaveštavati prijatelje i članova stranice o aktivnostima na tvojoj internet stranici ili blogu.

Očigledno nisi ni razmišljao o tome ili ti se činilo nemoguće da bi tvoja Facebook stranica imala uticaja na tvoj blog, ali varaš se. Veoma je lako i jednostavno a pritom i potpuno besplatno. Naravno kasnije kada bi hteo da tvoju facebook stranicu vide mnogo više ljudi na našim prostorima ili da ubrzaš dobitak popularnosti mogao bi da platiš reklamu (to su one reklame sa strane početne stranice na tvom facebook profilu).
Predjimo na stvar, ovde su napisani koraci putem kojih ćeš otvoriti tvoju Facebook stranicu koja će ti omogućiti reklamiranje i promovisanje tvog bloga, tvoje internet stranice ili jednostavno radi zabave. Pa da počnemo.

     Indeks:

Kako napraviti Facebook stranicu preko PC-a

Ako želiš putem svog računara da napraviš Facebook stranicu potrebno je naravno da se uloguješ na svoj lični profil. Klikni na strelicu u gornjem desnom uglu plave trake i idi na stavku Napravite stranicu ili na engleskom Create a page, naći ćeš u ponudjenim stavkama.

Kada si ovo odradio sledeće je da izabereš kakvu vrstu stranice želiš da otvoriš. Ovim izborom, omogućuješ Facebook-u da postavi gde će slike i polja biti prikazana na stranici u skladu sa tim šta stranica predstavlja. U kratkim rečima bira se kakav će biti raspored stranice.
Možeš da biraš izmedju: Biznis ili brend – Ako hoćeš da reklamiraš tvoju novu kompaniju ili da prodaješ neki novi proizvod; Community ili poznatu ličnost – Ako želiš da spojiš ljude koje  imaju isti interes ili sve ljude koje su obožavatelj neke poznate osobe.

Dakle ako želiš da promovišeš svoj sajt ili blog na Internetu preporučujem ti da odabereš stavku Biznis ili brend,  i kada si odlučio koju ćeš vrstu stranice, klikni na Get Started i popuni polja koja se pojeve na mestu vrste stranice koje izabrao. Unesi Ime stranice koje najviše odgovara tebi i Kategoriju.

Da bi izabrao kategoriju, ukucaj jedan ili dva termina koja imaju veze sa tipom stranice koju praviš, (npr. Site ako je tvoj cilj promovisanje tvoje nove veb stranice)  pa izaberi neku od opcija koju su ti ponuđena (npr. Kompjuteri i internet veb-sajtovi, ako se radi o sajtu koji ima veze sa tehnologijom).

Sledeće je da klikneš na dugme Nastavi. U nastavku će ti biti ponudjena brza procedura koja će tei omogućiti da postaviš sliku profila i sliku pozadine. Prva stvar jeste upravo pitanje da li hoćeš da postaviš sliku profila: pa klikni na dugme Dodajte sliku, da bi odabrao iz svog kompjutera sliku koju želiš da dodaš, ili, ako tako hoćeš, možeš preskočiti ovaj korak na dugme Preskoči.

Odmah posle toga, biće pitanje da li hoćeš da postaviš sliku pozadine, pa klikni na dugme Dodajte naslovnu fotografiju da izabrao neku sliku iz svog računara. U suprotnom klikni da dugme Preskoči da bi jednostavno nastavio bez ikakve akcije.

Sada ne nalaziš na glavnu stranicu tvoje Facebook stranice, i stvari koje treba da uradiš da bi sredio tvoju stranicu jesu sledeće. Facebook ti daje dobrodošlicu na tvoju facebook stranicu i nudi ti nekoliko opcija kako bi uredio istu. Ispod toga, klikni na stavku Vidi sve predloge za stranicu i dobićeš ponudjeno više opcija koje ti možeš da biraš i urediš.
-Na dugme Pozovite prijatelje možeš svojim prijateljima poslati da označe da im se svidja vaša stranica.
-Na dugme Create Username možeš dodati korisničko ime kojim će tvoja stranica biti lakše pronadjena i zapamćena. Takodje to ime će biti prikazano u URL-u facebook stranice (npr. https://www.facebook.com/Korisničko-Ime/)
-Na dugme Add Website možeš dodati link na tvoju veb stranicu ili blogu.  

Kako bi promovisao svoju stranicu i podelio je javnosti, potrebno je da ideš na dugme ispod profilne slike stranice Promoviši (uvek se tu nalazi). Zatim možeš izabrati na koji način želiš da promovišeš tvoju stranicu. 

Da bi promenio pravila, sigurnosti ili postavio admine za svoju stranicu, potrebno je da ideš na Podešavanja (gore u desnom uglu) pa klikni na vrednosti koje želiš promeniti.

Gotovo. Tvoja Facebook stranica za promovisanje je gotova, potrebno je vremena da se ona pročuje i postane posećenija.

Kako napraviti Facebook stranicu preko mobilnog telefona ili tableta

Sa telefona

U slučaju da si odlučio da tvoju Facebook stranicu otvoriš preko tvog mobilnog telefona, znajući da se dosta razlikuje u postupcima i interfejsu od računarskih kompjutera, ovde ispod možeš da nadješ korake za jedan od načina kako da to učiniš.

Jednim načinom možeš to uraditi direktno preko Facebook aplikacije ali ja bih ti preporučio da koristiš aplikaciju Facebook Pages Manager koja ti dodatno olakšava posao. Istu možeš skinuti preko Play Store za Android mobilne telefone ili preko App Store na iOS uredjajima. Ona je veoma jednostavna za korišćenje i omogućuje ti da sa lakoćom održavaš svoju stranicu na Facebook-u.

Kada si instalirao Facebook Pages Menager potrebno je da se preko nje uloguješ na svoj Facebook nalog. Ako si već ulogovan na Facebook-u na tvom telefonu ili tabletu, biće potrebno jednostavno da pritisneš CONTINUE AS TVOJE-IME. Kada si se ulogovao pritisni dugme ☰ u gornjem levom uglu, zatim stisni Create Page iz menija koji se pojavljuje.

Na GET STARTED započinješ kreiranje tvoje Facebook stranice, pa kao prvo potrebno je da uneseš ime kako želiš da se ona zove i nastavi dalje na dugme NEXT. Sledeće što treba je da izabereš kategoriju stranice baš kao što si mogao da pročitaš u gore navedenom tekstu, pritiskom na Select a Category dobiješ listu  iz koje možeš da biraš (npr. Brand & Proizvod, Film, Sport, Sajt & Blog), pa kad si izabrao, ispod kategorije na Select a Subcategory možeš izabrati podkategoriju izabrane kategorije, ako je potrebno. Zatim na dugme NEXT prelaziš na sledeći korak.

Ostalo je samo da dodaš opis stranice koju praviš, uneseš referentnu web adresu i da odgovoriš na nekoliko pitanja. Sve to možeš da preskočiš na Skip gore desno pa da to sve naknadno dodaš jednom kada se bolje uhodaš u aplikaciju.

Promocije

Na kraju možeš početi održavanje stranice tako što ćeš dodati profilnu sliku, sliku pozadine, pozivate drugare da lajkuju tvoju stranicu, postaviti novi status…gore u desnom uglu na PROMOTE možeš da promovišeš tvoju Facebook stranicu uz više mogućnosti koje možeš sam da izabereš.
Ova aplikacija sadrži još dosta mogućnosti koje ti olakšavaju održavanje tvoje stranice. Lako je razumeti o čemu se radi ako uložiš malo truda i vremena.

Stvaranje Fejsbuk stranice od početka zahteva malo napora, ali to je potpuno vredno zbog angažovanja vaše publike na najaktivnijim platformama na društvenim mrežama. Uz gore navedene savete i strategiju, kako napraviti stranicu na fb imate sve što je potrebno da započnete kao posao.Javite nam bilo koji izazov sa kojim ste se suočili prilikom izrade stranice na fb?