Kako funkcioniše Bitcoin – 2023

Pričajući sa drugarom došao si do saznanja da postoji Bitcoin. Stvar te je zainteresovala pa evo tebe ovde, na ovom sajtu, sa željom da naučis nešto više o tome, tačnije da ukapiraš tačno sta je Bitcoin i ceo taj sistem na kojim je ova kriptovaluta bazirana i šta treba da uradiš kako bi je koristio. Grešim?
Ako ne, preporučujem ti da odvojiš sebi malo vremena, da se udobno smestiš i da pažljivo pročitaš ovo što je dalje napisano o ovoj temi.

U daljem tekstu dakle biće ti objasnjeno sta je Bitkoin, kako da ih zaradiš (ili kupiš) i naravno to kako da ih potrošiš. Znači, kad budeš pročitao ovaj dalji tekst koji sam ja napisao, imaćeš neku sliku svega ovoga, i, ako budeš hteo, moći ćeš napokon da udješ u svet kriptovalute.

Pa? Da li si i dalje zainteresovan da dublje udjes u priču? Ako je tako, rekao bih onda da ostavimo priču sa strane da ne bi gubili više dragoceno vreme i da počnemo sa pravom pričom. Ti se udobno smesti u neku fotelju ispred kompjutera i pažljivo prati sledeće što ču da ti ispričam. Siguran sam u to da na kraju nećeš više imati sumnje u to šta je Bitkoin.

     Indeks:

Osnovne stvari

Bitcoin Sl

Krenimo od osnove. Bitcoin, kao što sam ti već rekao, su jedna vrsta kriptovalute, što znači jedna vrsta digitalne valute (nije jedina ali je naj poznatija), koja može biti stvorena snagom računara. Isto kao što su valute dinar i euro, tako isto Bitcoin može da se koristi za kupovinu stvari.

Nemoj da te ovo poslednje što sam rekao zavarava, Bitkoin se duboko razlikuje od običnih valuta iz više razloga. Kao prvo, nemaju centralnu banku ili “nešto” što služi kao posrednik izmedju osoba koji ih razmenjuju. Sve se ustvari svodi na jednu mrežu takozvanu od tačke-do-tačke, koja je open sourse i koristi bazu podataka raširenu medju računara korisnika (čvorovi).

Sada se sigurno pitas da li je cela priča oko Bitcoina legalna ili ne. Da odmah to razrešimo: u potpunosti je legalno. Dakle u celom svetu važi isto, pravilnost tranzakcije je zagarantovana od kriptovanog sistema dostupan korisnicima, koji ih onemogućava da iste Bitkoine već potrošene iskoriste po drugi put, ili da na bilo koji način “hakuje” tudji digitalni novčanik (alat koji se koristi za čuvanje Bitcoina). Dakle, sve je pod kontrolom.  

Kada je u pitanju vrednost Bitcoina, ona varira uveliko. Postoje razna “mesta” na internetu koja pokazuju na trenutnu vrednost (a i prošlu) na tržištu. CoinDesk je jedan od mnogih web sajtova koja pruzaju takvu uslugu.
Treba i da znaš da ukupan broj Bitkoina nije neograničen. Postoje ih ne vise od 21 miliona i svake četiri godine njihov broj se smanjuje na pola u skladu sa ekonomskim pravilima i zakonima.

Digitalni novčanik (wallet)

Kao što sam gore napomenuo, svaki vlastiti Bitkoin treba biti čuvan (ali nije obavezno) unutar digitalnog novčanika (što je ustvari jedna vrsta programa), takozvani wallet, putem kojim je moguče slati i primati Bitcoin. Postoje razni wallet-i koji se mogu preuzeti sa interneta, možeš izabrati onaj koji tebi najviše odgovara prateći upustva za korišćenje koja se dobiju prilikom preuzimanja.

Izmedju svih postojećih wallet-a, Bitcoin Core je jedan od najpopularnijih jer nudi instalacije za razne operativne sisteme, ukljućujući i za mobilne telefone. 

Generisanje Bitcoina

Sada kada ti je malo jasnije šta su Bitcoini i kako se čuvaju i koriste, možemo bez problema preći na sledeću stavku: kako generisati ovu kriptovalutu.

U teoriji moguće je generisati nove Bitkoin tako što ćemo pustiti CPU i GPU (procesor i grafička) da nam “kopa”..ovaj postupak se zove rudarenje, na engleskom mining. Što se vise “kopa” postupak postaje sve kompleksniji kroz vreme.
Tehnički radi se o napadu pomoću tehnike brute forse na zaštićenim podacima kriptografijom baziranu na algoritmu SHA-256.

Uzimajući u obzir to da stvaranje Bitcoina (kao i druge kriptovalute) zahteva veliku snagu računanja, zatim i veliku potrosnju energije, korisnici se mogu uzdati u neka rešenja smisljenja baš za ovu svrhu. U daljem tekstu je detaljno objasnjeno o čemu se radi.

Mining

Asic miner

Neke firme su započele proizvodju računara koja služe samo za rudarenje Bitcoina i ni za šta drugo. Ovi posebni računari su napravljeni tako da troše mnogo manje struje od običnog računara. Tačnije radi se o ASIC Bitcoin Miner.

Stvar može izgledati primamljiva ali treba uzeti u obzir to da su većina ovih računara napravljeni od materijala nižeg kvaliteta, pa se i zbog toga kvalitetno funkcionisanje ovih kompjutera smanjuje u kratkom period. Svakako, ako imaš želju da se uputis u ovakav posao i da nabaviš jedan od ovakvih računara, možeš ih lako naći u prodaji na najpoznatijim platformima na mreži za prodaju elektronike.

Postoji još jedan način za rudarenje Bitkoin: svodi se spajanje više moćnih grafičkih kartica koje rade sinhronizovano kao jedna moćna mašina i zahteva veliku potrošnju električne energije.

Mining pool

Još jedan dobar način za skupljanje Bitcoina, a da ne utiče na zdravlje tvog računara i bez velike potrošnje novca na električnu struju, jeste mining pool. Radi se o jednom sistemu koji, korišćenjem tehnologiju distribuiranog računanja, omogućuje više korisnika širom sveta da spoje snagu sopstvenih računara i zajedno “kopati”. Kada se rudarenje završi, iskopani Bitcoini budu podeljeni na sve korisnike.

Ovakvih sistema postoje raznih, medju najpoznatijim je SlushPool. Da bi se omogućilo korišćenje potrebno je skinuti BFGMiner koji koristi snagu računanja GPU-a i radi na svim operativnim sistemima.

Asic

Korišćenjem ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) u format USB je još jedan dobar način za zaradu Bitcoin. Radi se o nekoj vrsti USB flash-a, košta najmanje 50 eura, koji se spaja sa kompjuterom i sadrži u sebi električna kola koja su napravljenja za rešavanje specifičnih računica na brz i efikasan način. U ovom slučaju trošenje energije je minimalno.

Kupovina Bitcoina

Kupovina Bitcoin-a

Pored mogučnosti generisanja Bitkoina, moguće je i kupovati. Ako te interesuje, možeš pogledati sledeće linkove:

Još jedan način za kupovinu Bitcoina jeste Bitkoin bankomat. U Srbiji postoji trenutno samo jedan. Detalje o njemu mozeš videti ovde. Cena bitkoin je promenjiva.

Trošiti Bitcoine

Bitcoin Accepted here

Posle cele ove price sigurno se pitas i gde možeš potrošiti Bitkoine koje si kupio ili zaradio..pa, odgovor je skoro podrazumevan, u online prodavnicama koje dozvoljavaju ovakvu vrstu plaćanja, a moguće je i naći fizičke prodavnice u kojima je dozvoljeno kupiti Bitcoinima.

Možeš prepoznati online prodavnice koje dozvoljavaju ovakvu vrstu plačanja tako što cene pokazuju na BTC oznaku ili je na sajtu vidljiv na prvoj strani znak Bitcoin.

A kada se radi o fizickim prodavnicama, ista je priča kao i za ovo gore, lako se prepoznaju prodavnice koje prihvataju plaćanje Bitcoinima.
Znaj da je na balkanu ovakva stvar manje razvijena od drugih zemalja evrope i sveta, ali nije i da ne postoji uopšte. Možeš pretražiti prodavnice koje dozvoljavaju plaćanje Bitkoinima na web stranicu coinmap koji pokazuje proširenost kriptovalute u celom svetu.