Kako promeniti šifru za WiFi – za sve rutere – 2023

kako promeniti sifru za wifi

Primetio si da ti internet radi sporije nego obično pa misliš da ti se neko nakačio na tvoju WiFi konekciju? Ili uopšte ni nemaš šifru pa si odlučio da hoćeš da je postaviš? To je dobar izbor. Bitno je zaštititi internet konekciju sa nekom personalizovanom šifrom od mogućih spoljnih pretnji kao što su hakeri ili obični “kradljivci” interneta.
Verujem da se slažeš sa mnom, ali nisi baš siguran kako možeš staviti i promeniti šifru za WiFi na ruteru? Nemoj ništa da brines..mogu ja da te uputim, korak po korak, kako da to uradiš.

Potrudiću se da ti što jasnije i jednostavnije objasnim to kako promeniti šifru za Wifi običnog kućnog rutera, tako da tvoja internet konekcija bude dostupna samo tebi i bilo kojoj drugoj osobi po tvojoj želji, zaštićena od svakog ko nije dobrodošao. Na prvu loptu, promeniti šifru za Wireless može da ti zvuči nepoznato i komplikovano, ali znaj da nije potrebno nikakvo posebno znanje da bi se postavila šifra za Wifi, mnogo je lakše nego što misliš.

Pa ako si spreman da počnemo i ako te zanima kako promeniti šifru za Wifi, savetujem ti da se udobno smestiš, odvojiš sebi desetak minuta i pročitaš pažljivo sve korake koje su u nastavku navedeni. Siguran sam u to da ćeš na kraju uspeti da dostigneš ono što si želeo.

Pre nego što počnemo, potrebno je da proveriš da je ruter na kom hoćeš da promeniš šifru povezan sa tvojim računarom. Da bi to postigao, sve što treba da uradiš jeste da pogledaš ikonice koje su smeštene dole desno na desktopu, pronađeš ikonicu za Wifi (označena je crticama, nalik signala) i proveriš da li si povezan na tačnu konekciju.

Kada si to proverio, ako hoćeš da naučiš kako zaključati internet, dakle zaštiti kućni ruter šifrom, prvo što treba da uradiš je naravno da ukljucis svoj računar, otvoriš bilo koji internet pretraživač (npr. Chrome, Firefox, Internet Explorer) i ukucaš u polje za pretraživanje IP adresu rutera na kojem hoćeš da promeniš šifru.

IP adresa rutera je adresa koja se u ovom slućaju koristi za kućne mreže. Uglavnom kućni ruteri imaju adresu koja počinje ciframa 192.168. Pa pokušaj da u polje za pretragu svog pretraživača ukucaš jednu od sledećih adresa: 192.168.1.1, 192.168.0.1 ili 192.168.1.254.

U slučaju da ne možeš da nađeš tačnu IP adresu, nemoj da brineš, sledećim koracima ćeš sigurno znati koja je. Ako koristiš Windows, potrebno je da klikneš na Start (ili ikonica Windows-a koja se nalazi u donjem levo uglu), ukucaš u polje za pretraživanje cmd i pritisneš Enter (ili klikneš mišem na Command Prompt iz rezultata pretrage).

Kada si otvorio Command Prompt, ukucaj ipconfig, lupi Enter i sačekaj da se u prozoru prikažu podaci. Sada pronađi stavku Default Gateway i videćeš odmah pored ispisanu IP adresu tvog rutera.

Sada kada znaš koja je IP adresa tvog rutera, kada je uneseš u svoj internet pretraživač i lupiš Enter, pojaviće ti se prozor za prijavu u ruter, koji se razlikuje na izgledu u zavisnosti od kog je proizvođača upravo ruter. Sada je potrebno da ukucaš u polja Username i Password tačno korisničko ime i tačnu šifru (u nekim slučajevima, ako je prvi put da se neko uloguje na kontrolni panel za konfiguraciju rutera, biće potrebno da se unesu novo korisničko ime i nova šifra).

Korisničko ime i šifra koji služe za ulaz u ruter, variraju u zavisnosti od rutera koji je u pitanju i uglavnom su uvek isti za svaki ruter iz serije (ovo važi u slučaju da nije neko prethodno promenio konfiguraciju). Pa ako su podešavanja ostala kao po osnovi, možeš da probaš jednu kombinaciju od sledećih:

(Username / Password)

  • admin / admin
  • [prazno] / [prazno] (što znači da polja treba da ostanu prazna)
  • [provajder] / [provajder] (provajder je naziv tvog internet snabdevača – npr. Telekom/Telekom)

U slučaju da ni jedna od gore navedenih kombinacija nije tačna, možeš jos da pogledaš na etiketi koja je zalepljena na ruteru, postoji mogućnost da je tu napisana, ili da pogledaš u upustvo za upotrebu koje si dobio uz ruter.

Ako i dalje ne možeš da nađeš tačnu kombinaciju korisničkog imena i šifre, savetujem ti da stupiš u kontakt sa osobom koja je prethodno konfigurisala tvoj internet ruter da bi dobio tačnu kombinaciju koju je ona postavila.
Ako ne možeš da dopreš do osobe koja ti je prethodno konfigurisala ruter, postoji još jedan način kako možeš da uđeš u svoj ruter, koji je u nekim slučajevima i rizičan (pa ti i ne preporučujem, da ne bi došlo do komplikacija), a to je da pritisneš skriveno dugme RESET koje se nalazi na samom ruteru. Kada se pritisne dugme RESET, sva podešavanja rutera se vraćaju na fabričko, pa s tim i korisničko ime i šifra za logovanje na ruteru. U tom slučaju, koriničko ime i šifra će biti jedna od kombinacija koja sam prethodno naveo.

Kada si ulogovan u sistem za konfiguraciju svog rutera, da bi promenio šifru za Wifi potrebno je da pronađeš stavku za podešavanje Wireless mreže u meniju koji može biti sa leve strane ili na vrhu stranicestavke variraju u zavisnosti od rutera, ključne reči mogu biti Wireless, Security, WEP/WPA Settings, Management, WLAN i slično – u svakom slučaju, ne bi trebalo da bude teško pronaći deo za postavku šifre.
Imaj u obzir to da interfejs i stavke za promenu podešavanja rutera variraju od uređaja do uređaja, razlog zašto ne mogu da budem tačno precizan sa koracima koji vode do promene šifre.

Kada si pronašao sekciju namenjenu za promenu konfiguracije Wireless, pre nego što promeniš šifru, znaj da ako hoćeš da promeniš i ime tvoje Wifi konekcije možeš to da odradiš u polje pod nazivom SSID ili Username.

Što se tiče šifre, dobro je da znaš da protokoli koje koriste ruteri za zaštitu Wifi mreže nazivaju se WPA/WPA2, moćni algoritmi koji obezbeđuju cvrstu i sigurnu zaštitu od mogućih spoljnih pretnji. Protokol koji se koristio pre poslednja dva koja sam naveo zove se WEP, on je dosta slabiji pri zaštiti pa se i ne preporučuje takav način zaključavanja Wifi mreže.
Dakle, pre nego što promeniš šifru, obrati pažnju da kao tip autentikacije bude selektovano ime WPA ili WPA2 (preporučeno), da bi osigurao bolju zaštitu tvoje Wifi konekcije.

Zatim da bi promenio šifru tvoje Wifi mreže, potrebno je da pronađeš polje pod nazivom Password ili Pre-Shared Key ili nešto slično, menja se u zavisnosti od proizvođača rutera.
Za maksimalnu sigurnost, savetujem ti da izabereš šifru koja ima najmanje 20 karaktera, sastavljena od velikih i malih slova, brojeva i specijalnih karaktera (kao što su npr. ČŠ.;-,).

Kada si promenio sve stavke koje si želeo, i naravno šifru za Wifi na ruteru, nemoj da zaboraviš da za kraj pritisneš dugme Save, Log In ili Submit da bi sačuvao nova podešavanja.